”Ärofyllt att vinna priset”

Årets Parapris. Alice Berntsson, 5-a-side

Publicerad

Berätta om sporten, vad är 5-a-side?

– Det är en ganska ny sport i Sverige. Det är fotboll med regler ganska lika futsal, för personer med synnedsättning. Laget har fyra utespelare och en seende målvakt. Planen har sarger, bollen låter och man har guider som står utanför planen och guidar spelarna.

Hur länge har du spelat?

– Jag provade första gången 2019 och har både varit ledare och spelare. Men det var nu inför VM i somras som jag verkligen började fokuserade på spelarrollen. Nu har jag tagit en roll som ledare i IFK Västerås och är med och utvecklar den verksamheten. Vi har växt nu och är jättemånga spelare i alla åldrar som håller på. Alla är välkomna!

Hur mycket tid lägger du ner på träning en vanlig vecka?

– Jag är intresserad av massa olika idrotter och det är inte så många tillfällen att träna blindfotboll i Västerås, förutom en gång varannan lördag i plåthallen. så jag kör mycket crossfit och åker skidor.

Vad är utmaningen med sporten?

– Jag skulle säga att det är kommunikationen och att hålla fokus. När man tar bort ett sinne så måste man fokusera mycket mer på de andra, så det blir väldigt jobbigt att spela en match. Men det är också väldigt häftigt att se att det fungerar. Att man kan spela fotboll bara genom att använda sig av hörseln. Jättehäftigt, men ganska svårt.

Hur känns det då att ha vunnit den åtråvärda titeln Årets parapris på Ungdomsidrottsgalan?

– Det känns ärofyllt, jättekul. Det är viktigt att få representera parasporten och visa på den kraft som idrotten har. Jag hoppas att jag kan vara en inspirationskälla till andra och visa att det går att idrotta utan att se.

Powered by Labrador CMS