SM-fester. Sofie Lidholm på Visit Västerås gläds åt alla SM-arrangemang som landar i Västerås under året.

Efter bandyfesten – här är SM-höjdarna  mästerskapsåret 2024 i Västerås

SM-abstinens efter förra helgens bandyfester? Lugn, det kommer mera. 2024 är det stora SM-året i Västerås. Se bara vilka idrottsfester som väntar.

Publicerad

Det är ett av de tätaste mästerskapsåren i Västerås stads historia vid sidan av ”SM-året” 1990 under stadens 1000-årsfirande.

Sofie Lidholm är utvecklingschef på Visit Västerås, Västerås stad.

– Det är fantastiskt roligt att vi lyckats kunna locka hit så många olika idrotter och mästerskap och fördelat under hela året dessutom. Det är en enorm bredd som lockar många olika målgrupper, det känns jättespännande.

Hur mycket jobbar ni för att få hit evenemang?

– Väldigt mycket och alltmer de senaste åren. Vi har ju vår Convention Bureau som jobbar aktivt på evenemangssidan för att få hit fler och fler evenemang. Det finns en jättepotential att locka hit fler, men det är också kamp om evenemangen över landet. Vi söker bland annat aktivt upp nationella förbund och så uppmuntrar och krokar vi arm med lokala föreningar som vill få hit stora tävlingar.

Här är alla SM-tävlingar under året i Västerås

SM i dans 

När: 8–12 maj. Var: Västerås & Mälarenergi Arena. Vad: Norra Europas största dansevent med uppskattningsvis 3 400 dansare i 18 olika SM-grenar och även sidotävlingar.

SM-veckan 

När: 26–30 juni.  Var: Runt om i staden, många grenar vid Mälarens strand samt Rocklundaområdet. Vad: I totalt 28 idrotter görs det upp om SM-medaljer med tre nya idrotter på programmet. 

Par-SM i discgolf 

När: 6–7 juli. Var: Hässlö Discgolfbana. Vad: Första tävlingen med SM-status i stan arrangeras av Västerås DGC och kommer troligen att locka fullt startfält, 72 par, fördelat på herr-, dam- och juniorklass.

SM i hundkapplöpning 

När: 20–27 juli. Var: Hässlö. Vad: Västerås Hundkapplöpningssällskap har arrangerat SM tidigare, bland annat under det stora jubileumsåret 1990 och senast 2016.

Express-SM i segling 

När: 30 augusti–1 september. Var: Lövuddens småbåtshamn. Vad: Segelsällskapet Aros arrangerar mästerskapet med bas vid Lövudden.

Lag-USM i friidrott 

När: 8 september. Var: Arosvallen (slägga på Apalby). Vad: Västerås FK arrangerar mästerskapet för 15–17-åringar med omkring 15 lag.

SM i bodybuilding 

När: 21–22 september. Var: Info kring tävlingarna ännu inte presenterade. Vad: SM gäller även som EM- och VM-kval

SM i konståkning 

När: 12–15 december. Var: ABB Arena Nord. Vad: IFK Västerås arrangerar Sveriges största årliga tävlingsarrangemang inom sporten. Senast det skedde var 2014.

Det som sticker ut detta mästerskapsår i idrottsstaden Västerås är givetvis SM-veckan 26–30 juni – multisportarrangemanget som anordnas av Riksidrottsförbundet och Sveriges Television och som nu landar i stan för första gången med sina 28 idrotter. 

– Det kommer att bli en vecka som vi alla kommer att minnas för lång tid framöver. Att få uppleva idrotten i stadsrummet och nere vid Mälaren, det blir häftigt. 

Kan SM-veckan göra att Västerås får fler mästerskap framöver?

– Ja, vi ser nog att vi har den effekten framför oss. Att det ska ge ringar på vattnet och att de lokala föreningarna som arrangerar nu blir sugna på att dra hit SM igen. Sen har vi mer än gärna tävlingar även på europanivå.

Vad ser du fram emot i övrigt? 

– Dansen definitivt, det är häftigt att få uppleva den med alla olika åldrar och stilar. 

Och det är just dansen som efter förra helgens SM-finaler i bandy är det som står närmast på SM-programmet.

Över 3 000 dansare intar Västerås Arena och Mälarenergi Arena 8–12 maj.

Det är Västerås Danscenter som av Sveriges Dansorganisation SDO fått i uppdrag att arrangera detta jättearrangemang.

Västerås Danscenters ägare Maria Isaksson är SM-general.

– Vi räknar med rekordmånga 3 400 dansare. Det är ett stort hjul att dra runt.

Svenska mästare i 18 kategorier ska koras.

– När formatet för SM gjordes om till 2018 var vi pionjärer och arrangerade de två första SM-tävlingarna.

Nu är det alltså dags igen, liksom nästa år.

Det är vid sidan av SM även många sidotävlingar som avgörs.

Beställningarna till prisborden säger allt.

– Jag har beställt 6 270 medaljer och 900 pokaler.

Powered by Labrador CMS