27 mars – Samhörighetsakuten. Ny föreställning på Västmanlands Teater. Med Lilly Sundberg, Bodil Malmberg och William Wahlstedt.

GUIDEN: Det händer denna vecka i Västerås

Författarsamtal, dansföreställning, teater, kulturhistorisk vandring i Irsta, påskpyssel och innebandyslutspel. Här är ett axplock av evenemang som väntar västeråsarna denna vecka.

Publicerad Senast uppdaterad

MÅNDAG 25 MARS

Möten med minnen

Plats: Domkyrkan

Tid: 13.00 och 14.00

Vad: Påskminnen. Visningar för personer med demenssjukdom eller annan kognitiv svikt, tillsammans med närstående eller personal. Cirka 30 min. Gratis. Föranmälan till ingela.welen@svenskakyrkan.se

Föreläsning: Lena Hjelm-Wallén

Plats: Växhuset, konsertsalen

Tid: 14.00–16.00

Vad: Senior-Universitetets föreläsningsserie går vidare med en föreläsning av Lena Hjelm-Wallén under rubriken ”Mitt liv i politiken”. Läraren från Sala var riksdagsledamot för Västmanland under åren 1969–2002 och under 20 år var hon statsråd i regeringar ledda av Olof Palme, Ingvar Carlsson och Göran Persson. 

Richard

Plats: 4:e teatern, Culturen

Tid: 18.00–19.00, även tisdag

Vad: Richard är en fri tolkning av Shakespeares Richard III där filmen The Joker möter genren high school-thriller i ett soprum. En lustfylld, absurd och fysisk föreställning om monster. Ålder 10–15 år.

Blåsarfesten

Plats: Konserthuset, Stora salen

Tid: 18.30–20.00

Vad: Stadsmusikkåren bjuder in Kulturskolans alla blåsorkestrar och storband till en gemensam konsert. Totalt nio orkestrar och storband kommer att spela, var för sig & alla tillsammans.

TISDAG 26 MARS

Fikapaus

Plats: Växhuset, Lilla scenen

Tid: 14.00–15.00

Vad: Nya musikinitiativet på Växhuset heter ”Fikapaus” där band spelar en tisdag i månaden. Först ut är Black River Band. Fri entré.

Konst

Plats: Elektra Bio

Tid: 17.45

Vad: Jeff Koons. Ett personligt porträtt.

Författarsamtal

Plats: Café Mosaic

Tid: 18.00

Vad: Robert Klåvus – ”Det röda pillret”. Robert Eldesten – ”Draken Theos äventyr”. Ett samtal om författarskap och om att göra verklighet av en bokidé. Samtalsledare: Markus Lindgren.

Kulturhistorisk promenad i Irsta

Plats: Framför Irstas sporthall ”Irstahallen”

Tid: 17.00–18.00

Vad: Stadsbyggnadsantikvarie Jennie Björklund, Västerås stad, och byggnadsantikvarie Edit Boman, Västmanlands läns museum, tar besökarna med på en guidad tur om Irstas moderna bebyggelsehistoria. Fri entré och drop-in.

Utställning: Małgorzata Mirga-Tas 

Plats: Konstmuseet

Tid: Under museets öppettider 

Vad: I stora textila collage skapar Małgorzata Mirga-Tas – en polsk-romsk konstnär, pedagog och aktivist, född 1978 i Polen – en personlig bild av romskt liv ur ett feministiskt minoritetsperspektiv. Vardagsscener från Västerås blandas med porträtt av svensk-romska kvinnor. Utställningen pågår till den 26 maj.

ONSDAG 27 MARS

Soppteater: Pållans musikaliska meny

Plats: Västmanlands Teater, Teaterbistron

Tid: 12.00 

Vad: Från jazz till bossanova. Tonsättaren, pianisten och sångerskan Paula af Malmborg Ward bjuder på en musikalisk meny där publiken delvis beställer tematiken som i sin tur bestämmer musiken.

Dansföreställning: Disorder

Plats: Konserthuset

Tid: 18.30–18.50 Introduktion med Västmanlandsmusikens Malena Engström i foajen, 19.00–20.00 Dansföreställning i Stora salen. 

Vad: Koreografen Peter Svenzon har skapat över 50 dansverk sedan han startade Art of Spectra 1998. Hans verk karaktäriseras av starka fysiska uttryck, där dans, musik, videoprojektioner och bildkonst förenas i ett närmast filmiskt flöde. Disorder är inget undantag:

Sweden, the middle way

Plats: Länsmuseet

Tid: 18.00

Vad: En exposé om emigration, mellanmjölk och drömmen om en bättre framtid med Niklas Ulfvebrand. Fri entré och drop-in.

Samhörighetsakuten

Plats: Västmanlands Teater, Lilla scenen

Tid: 18.00

Vad: En humoristisk och ömsint nutidsreflektion. Genom korta klipp som snabbt scrollas vidare på scen skapas en brokig helhetsbild av igenkännbara situationer. Här mixas humor, musik, färg och form ihop till en timmes live-tänkvärdheter om den tid vi lever i. På scen Bodil Malmberg, Lilly Sundberg och William Wahlstedt.

SKÄRTORSDAG 28 MARS

Konst i Globals salonger

Plats: Global Living

Tid: 16.00–19.00 och därefter under öppettiderna fram till 23 april

Vad: Årets fjärde vernissage. Deltagande konstnärer: Karl-Gunnar Ohlsson, Arne Envall, Jan-Erik Swälas, Gunvor Luchterhand, Anna ZachriOrs Lindén, Göran Grimfjärd, Majvor Olsson, Leif Westerlund, Ewa Wedholm och Lisbeth Cedervång. Kvällen erbjuder förutom en kulturupplevelse även konstnärliga priser i baren samt de deltagande konstnärerna på plats.

Kejsarn av Portugallien

Plats: Västmanlands Teater

Tid: 18.00

Vad: En av de mest älskade berättelserna blir under våren till en visuellt storslagen musikteater med musik av Mikael Wiehe. Kejsarn av Portugallien är baserad på ett verk av Selma Lagerlöf och ges i samarbete med Kulturskolans teaterlinje i Västerås. Visas till och med 28 april.

Female Front

Plats: O’Learys

Tid: 18.00–22.00

Vad: Fokus på kvinnliga låtskrivare, artister och band med syfte att främja en mer jämlik musikscen. På scen denna finalkväll: Felicia Takman och Harvig.

LÅNGFREDAG 29 MARS

Utställning: Är en annan värld möjlig?

Plats: Västerås Konsthall

Tid: 10.00–16.00 under långfredag, påskafton och påskdagen

Vad: Västeråskonstnären Anna Granberg ställer ut fyra installationer, bland annat en oktogon med spegelvägg inuti som man kan gå in i.

Långfredagsgudstjänst

Plats: Domkyrkan

Tid: 11.00

Vad: Med Mariakören.

SM-slutspel: Rönnby–Falun

Plats: Mälarenergi Arena

Tid: 13.00

Vad: SM-kvartsfinal 1:5, innebandy

The Rock Orchestra by Candlelight

Plats: Konserthuset, Stora salen

Tid: 17.00–18.40 och 20.00–21.40

Vad: Efter en utsåld Europaturné återvänder ensemblen med en ny 90-minuterskonsert som andas vackert mörk energi i legendarisk rock och metal.

Governor Andy & Papa Dee 

Plats: Bierkeller

Tid: 21.00–01.00

Vad: Sweet reggae music med Papa Dee & Governor Andy – sound system stylee! 

PÅSKAFTON 30 MARS

Påskpyssel – mat och ansiktsmålning

Plats: Slakteriet

Tid: 12.00–16.00

Vad: Härligt påskpyssel för hela familjen med ansiksmålning och mat från alla världens kök.

Hjälp Rut-Ottar att hitta sitt ägg!

Plats: Länsmuseet

Tid: 12.00–16.00, även söndag

Vad: Museets maskot Rut-Ottar har lekt fågel, fisk eller mittemellan med sina påskägg i utställningarna. Nu kommer Rut-Ottar inte ihåg var de ligger. Fri entré och drop-in.

Lördag i Konstlabbet

Plats: Konstmuseet

Tid: 13.00–15.00

Vad: Skapande verksamhet för barn och unga samt nyfikna vuxna. Vi testar olika tekniker och skapar tillsammans i Konstlabbet. Vi startar kl 13 och håller på till kl 15. Konstpedagog på plats. Kostnadsfritt. Ingen föranmälan.

Laskaj 14 och The Hawkins 

Plats: O’Learys

Tid: 20.00

Vad: Punk och rock i en härlig kombo borgar för fest. 

Cajsa Frangquist 

Plats: Global Living

Tid: 21.00

Vad: Soul i stil med vilken storhet som helst på andra sidan Atlanten, har det sagts om denna Västeråsartist. Spelar mestadels eget material. Uppträtt på Nobelfestens efterfest 2019 och fyrfaldig finalist i P4 Nästa.

PÅSKDAGEN 31 MARS

Påskdagsgudstjänst

Plats: Domkyrkan

Tid: 11.00

Vad: Med Motetkören.

Opera

Plats: Elektra Bio

Tid: 18.00

Vad: Romeo och Julia från The Metropolitan. Repris.

Guiden visar ett urval av allt som händer i Västerås, bland annat tack vare tips till redaktionen och VisitVästerås.se. För biljetter och mer info om kostnader, kontakta respektive arrangör. Med reservation för eventuella ändringar.

Tipsa oss gärna! Guiden-redaktören nås på: jonas.bergkvist@vasterastidning.se

Powered by Labrador CMS