Goda jobbchanser. Västerås stad behöver tillsätta närmare 600 sommarjobb inom vård och omsorg.

Här är branscherna som skriker efter sommarjobbare

För den som inte redan har säkrat ett sommarjobb är det hög tid att göra slag i saken och börja söka. Färska siffror från Arbetsförmedlingen visar att några branscher sticker ut lite extra när det gäller annonsering av sommarjobb.

Publicerad

Sommarjobb i Västmanland

  • Under december 2023 till januari 2024 annonserades 252 kriminalvårdarjobb i Västmanland, med stort rekryteringsbehov på anstalten i Sala.
  • Västerås stad erbjöd cirka 600 sommarjobb inom äldreomsorg och omsorg för personer med funktionsnedsättning, riktade till personer över 18 år.

Den här faktarutan har skapats av Labrador AI och korrekturläst av en journalist.

Under perioden december 2023 till och med januari 2024 söktes hela 252 stycken kriminalvårdare i Västmanland. Detta tätt följt av övriga servicemedarbetare och personal inom vård och omsorg som undersköterskor, hemtjänst, hemsjukvård, äldreboende och habilitering.

I den mätningen noterades 976 anmälda sommarjobb, som är en minskning från tidigare år.

– Om vi tittar tillbaka till åren 2022 och 2023 under samma period så har annonseringen av sommarjobben minskat något på Platsbanken. Till exempel så hade vi motsvarande period 2023 1361 anmälda sommarjobb, säger Håkan Ralgård, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Västmanland.

Han fortsätter:

– Vi kan samtidigt se en viss senareläggning av annonsering av sommarjobb. Många sommarjobb inom vård och omsorg har lagts ut under februari.

Är det någon bransch som sticker ut lite extra där man behöver tillsätta ovanligt många eller ovanligt få sommarjobbare?

– Det vi kan se som toppar listan är kriminalvårdare och det beror på att vi har en stor anstalt i Sala som behöver rekrytera ett stort antal medarbetare. Vi ser även precis som tidigare år ett stort rekryteringsbehov inom vård och omsorg.

Tidigare i veckan stod det klart att Västerås stad erbjuder cirka 600 sommarjobb inom äldreomsorg, servicehus, hemtjänst och på boenden för personer med funktionsnedsättning inom LSS och socialpsykiatri.

– Vi söker personer som har ett genuint intresse av att arbeta med människor och har ett bra bemötande oavsett vem du träffar. Sommarjobben innebär en möjlighet att lära sig mer om vård och omsorg, få en inblick i en viktig och givande arbetsgrupp samt att vara med att skapa en bättre vardag för både unga och äldre som behöver stöd i sin vardag, säger Carina Lundmark Ågren, HR-chef på vård och omsorgsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Sommarjobben riktar sig till personer som har fyllt 18 år, gärna med utbildning inom vård och omsorg och/eller har ett genuint intresse av att arbeta med människor och kan svenska i både tal och skrift.

Även det kommunala bostadsbolaget Mimer erbjuder totalt 80 sommarjobb genom projektet Summerworks som riktar sig till ungdomar i åldrarna 13-16 år.

– Det är jätteroligt att vi får möjligheten att kunna ta in fler ungdomar. Ett sommarjobb är kanske den första kontakten med ett framtida arbetsliv och en möjlighet att knyta värdefulla kontakter. Vi tror också att ungdomarna får lära sig det värdefulla i att ta hand om sin stad och stadsdelarna, säger Mimers stadsdelsutvecklare Annika Persson i ett pressmeddelande.

Powered by Labrador CMS