”Man får vara en del av den glädje som sporten ger”

Årets Unga domare. Moltas Gunnarsson, innebandy

Publicerad Senast uppdaterad

Hur länge har du varit verksam som domare?

– Jag har varit verksam som domare i sex år totalt men det blir nu i år mitt fjärde år som distriktsdomare.

Varför började du som domare?

– Det startade med att jag började kolla på domarna under matcher man spelade eller kollade på och tyckte det såg roligt ut. Det gjorde valet enkelt när vi blev tillfrågade av våran förening att testa gå en domarutbildning, vilket gjorde att jag tog vara på chansen och tog sedan även chansen upp på distriktet.

När dömde du din första match i Damallsvenskan?

– Jag tillsammans med min kollega August Ericsson fick göra vår debut i Damallsvenskan i mars förra året.

Vad har du för mål?

– Ett långsiktigt mål är såklart att gå så långt som möjligt och att nå eliten. Sen vill man såklart fortsätta utveckla sitt matchledarskap inom både innebandyn och fotbollen. Men mitt främsta delmål som ligger härnäst är att få chansen att kliva upp på förbundsnivå.

Vem är din främsta förebild inom domaryrket?

– Svårt att välja en, det finns många som man ser upp till. Men de främsta är nog Jonas Eriksson och Glenn Boström.

Hur ser en typisk vecka ut för dig?

– Oj, det varierar mycket. Men min vecka består till stor del av studier och träning som oftast avslutas med matcher under helgerna men det kan även bli någon match under veckodagarna.

Hur förbereder du dig inför en match?

– Det blir som sagt en del träning för att vara förberedd med fysiken. Man brukar även prata ihop sig med sin kollega inför match för att vara förberedd vilka lag man ska döma, tabelläge, tidigare möten och annat för att vara så påläst som möjligt samt planera resan dit. Sen är det fullt fokus på de uppdrag man har framför sig och göra förberedelserna på plats inför matchstart så bra som möjligt för att kunna göra en så bra match som möjligt.

Vad är det svåraste med att vara domare?

– En av de svåraste delarna är att ta snabba beslut i känsliga situationer när det händer mycket i samma sekvens, när man inte alltid har sett eller hört allt som händer.

Vad är det roligaste/bästa?

– Det roligaste med att vara domare är att man träffar på så mycket folk och får vara en del av den glädje och engagemang som sporten ger, att få vara en del av allt detta och uppleva det på plats är verkligen det bästa.

Vilka är dina främsta styrkor respektive svagheter som domare?

– Styrkor skulle jag nog säga är kommunikation, men sen vill jag alltid utveckla min bedömning och kunna ta beslut ännu snabbare!

Hur känns det att ha vunnit den åtråvärda titeln Årets unga domare på Ungdomsidrottsgalan?

– Det känns otroligt hedrande och tacksamt att få ta del av detta! Verkligen roligt att få en bekräftelse på att den tid och energi man lägger ner uppskattas och är värt det.

Powered by Labrador CMS