”Som för alla är OS en dröm”

Årets unga kille. Markus Andersson, friidrott

Publicerad Senast uppdaterad

Hur, när och varför började du med löpning?

– Sen jag var runt 11 år har jag tränat friidrott och det jag märkte att jag var bäst på och naturligt tyckte var roligast var löpning. Jag fortsatte träna i en allmän grupp tills jag gick upp i SM-ålder (15 år) då jag på hösten innan fick möjligheten att träna med de äldre i en löparspecifik grupp.

Därefter gick det ganska rakt uppåt och efter fem månader vann jag mitt första SM-guld på 1000 meter inomhus.

Hur mycket tid lägger du ner på sporten varje vecka?

– Jag lägger inte ner så mycket tid på löpning som jag hade kunnat utan försöker hålla min träning effektiv så jag har tid över till annat. På träning lägger jag ner runt 8–10 timmar i veckan, fördelat på 5–7 pass och jag försöker hålla en mängd 10 mil i veckan under grundträning.

– Men allting runt kräver också mycket tid, särskilt att äta och varva ner efter en träning vilket alltid är en utmaning för att kunna somna i tid innan nästa skoldag.

Vad har du för mål?

– Jag har ett kortsiktigt mål nu till sommaren att klara kvalgränsen och bli uttagen till U20-VM i Peru och ta mig till en finalplats där på 3 000 meter hinder.

– Långsiktigt är svårt att sätta men som för alla idrottare är ju att delta på ett OS en dröm.

Hur känns det att ha vunnit den åtråvärda titeln Årets ungdom kille på Ungdomsidrottsgalan?

– Det känns stort eftersom Västerås är en stad med många bra idrottare. Jag blev själv förvånad när jag blev tilldelad priset och det känns som bekräftelse på att jag har lyckats ta mig tillbaka från min tyngre period och att jag nu kan se framåt med nya och större mål. Jag slutar trots allt gymnasiet till sommaren vilket ger mig större möjligheter att satsa på min idrott då plugg på universitet är mer flexibelt än gymnasiet.

Powered by Labrador CMS