Elitseriejubel. Här är VSK-laget som säkrade elitserieplatsen i helgen, bakre raden från vänster: Per Jansson, Mikael Christiansen, Dennis Brantestig, Martin Vasell och Eric Nordström. Främre raden från vänster: Tommy Sarlin, Robert Tillenius, Stefan Dew, Johan Brunsberg och Stefan Yngström.

VSK Bowlings historiska kliv upp i elitserien  

Fotbollen och bandyn är redan där. Nu är även den grönvita bowlingen i finrummet. VSK Bowling skrev historia i helgen och tog steget upp i elitserien med herrlaget för första gången. ”Vi är lite chockade”, säger spelande ordförande Jocke Stål.

Publicerad Senast uppdaterad

Det är ingen lätt uppgift att ta sig hela vägen till herrarnas elitserie – det vimlar av storsatsande lag som vill ta steget upp från de tre allsvenska serierna.

Men VSK har gjort en rakt igenom glimrande säsong i sin mellanallsvenska serie, vann sin grupp och tog sig därmed till elitseriekval.

– Vi har varit svåra att slå, hållit en hög och jämn nivå hela säsongen och endast förlorat fyra matcher. Hemma (i Bellevue) har vi bara förlorat en match på två år och det är förstås en grund till framgången, säger Joakim ”Jocke” Stål.

Men att det skulle räcka hela vägen till elitserien var inget ens VSK-arna själva vågade tro på inför säsongen.

Vi är så starka, trygga och lugna även om vi hamnar i underläge

– Nej, det är lite överraskande med tanke på den otroligt tuffa konkurrensen.

Efter att ha vänt 0–1 i matcher till 2–1 i första kvalmatchen mot Olofström i lördags i Västervik väntade storsatsande AIK i Söderköping Bowlinghall i söndags i en direkt avgörande uppgörelse om en elitseriebiljett.

– AIK hade flugit in landslagsspelare från England och Tjeckien och har två juniorlandslagsspelare i laget. Så på papperet var AIK klar favorit, säger Stål. 

Men VSK visade att den kyla och rutin laget besitter vägde tyngre.

Det slutade med knapp seger i den första matchen i bäst av tre efter att VSK avgjort i sista serien – sedan total utskåpning i den andra där matchen avbröts redan efter tre av fyra spelade serier på grund av grönvitts överlägsenhet.

– Vi är så starka, trygga och lugna även om vi hamnar i underläge. Vi har ingen superstjärna i laget, men en härlig lagsammanhållning och mycket glädje.

Det finns en stomme av spelare i truppen som varit med i många år – som bland andra Jocke Stål, Martin Vasell, Eric Nordström och Dennis Brantestig.

Stolt spelande VSK-ordförande, Joakim ”Jocke” Stål.

En handfull spelare med elitserierutin har också vägt in i avgörande lägen. Bland andra rutinerade Enköpingsduon Johan Brunsberg/Stefan Dew och Per Jansson. Till helgens avgörande togs även landslagsmeriterade Stefan Yngström in. 

– Vi har haft ett samarbetsavtal med Enköping under säsongen och delat spelare, säger Jocke Ståhl, som även vill lyfta fram lagets två kvinnliga spelare Susanna Kiiskinen och Linnea Rundgren.

– De har bidragit stort under säsongen, men får tyvärr inte vara med nu när vi spelar i elitserien. Där sätter regelverket stopp.

Vad betyder det att ni lyckats ta steget upp i elitserien?

– Det betyder mycket för Västeråsbowlingen och även för hela länet. Det är viktigt för att attrahera nya förmågor. Bowlingen tappar licensierade spelare så det behövs den här typen av framgångar för att få upp intresset för sporten.

Hur går tankarna inför elitseriedebuten nästa säsong?

– Det blir tufft såklart, man brukar säga att elitserien är världens bästa liga efter USA. Vi ska ha en sittning redan nu på tisdag och börja planera. Nu ska vi försöka göra en bra produkt och tillföra mer kompetens och skicklighet. Vi har ett par namn på gång redan, avslutar VSK-ordföranden Jocke Stål.

Sundbyberg och Boden gör VSK sällskap upp i elitserien till nästa säsong. 

Powered by Labrador CMS