En hett emotsedd innebandyarena i Västerås är nu snart på gång. Till glädje för bland andra Rönnbys elitdamer. Foto: Jonas Bergkvist×1 / 3Visa bildtextBild 1 av 3

Ny arena för innebandy börjar byggas under 2017

NIF, nämnden för idrott och friluftsliv, har avverkat mer än hälften av sin mandatperiod. Här redogör nämndens ordförande Hans Stergel (C) för de planer som finns och avslöjar vilka projekt som kommer att sjösättas. Bland annat inleds bygget av en efterlängtad innebandyhall i år.

Publicerad

Badhus och separata badtider

Det nya Lögarängsbadet beräknas kosta 395 miljoner, stå färdigt 2019 och hålla i 60 år framöver. Ombyggnationen har en rambudget på 415 miljoner vilket enligt Hans Stergel betyder att utemiljön är inräknad. Det nya badet ska få en attraktiv utomhusmiljö. Dock kommer det inte bli några vattenrutschkanor eftersom Kokpunkten redan erbjuder ett vattenlekland.

– Kokpunkten och Lögarängsbadet ska komplettera varandra och jag tror de flesta som motionssimmar väljer att simma inomhus året om. När Lögarängsbadet står klart kommer Västerås att ha ett av Sveriges bästa bad med tanke på all den moderna teknik som höj och sänkbara golv och indikatorer som larmar om någon hamnar på botten. Men det ska inte bli ett ytterligare nöjesbad för Kokpunkten finns ju redan, säger han.

Nämnden för idrott och föreningsliv har kommit fram till att Västerås inte har behov av tre badhus. Det två som kommunen behåller är Lögarängsbadet och Kokpunkten. Enligt ordförande Stergel är politikernas ambition att bibehålla Kristiansborgsbadet men att det kan drivas av en externentreprenör.

– Kristiansborgsbadet är ett ärevördigt badhustempel vackert beläget på en kulle med både inre och yttre arkitektoniska värden. Det är Västerås stads fastighetskontor som driver projektet angående försäljningen och de säger sig ha tre-fyra olika entreprenörer som är intresserade så samtal har inletts, berättar Hans.

Folkpartisten Roger Haddad har lämnat en motion om att förbjuda separata badtider som kommer att behandlas på kommunfullmäktigemötet i april. Tjejkvällarna som tidigare arrangerades hölls vid åtta tillfällen på ett år det vill säga totalt 18 timmar. De 18 timmar var schemalagda utöver de ordinarie 3000 badtimmar som en västeråsare med simkort kan utnyttja på Lögarängsbadet och Kristiansborgsbadet under ett års tid.

– När kommunfullmäktige tagit beslut kommer vi att få direktiv därifrån. I nuläget finns inga separata badtider. Om Roger Haddads förbud mot separata badtider går igenom kan vi inte längre ha romerskt bad, vilket kan bli problematiskt. Samhällsdebatten har gjort att frågan är känslig men diskrimineringsombudsmannen har utrett frågan och kommit fram till att när gäller simkunnighet så går det före jämställdhet. Alltså ett bad bör kunna ha separata badtider för att tillgodo se alla medborgare simkunnighet.

Rocklundaområdet och idrottsanläggningar

Västerås stad hyr Rocklundaområdet av Rocklunda fastigheter och Västmanlands fastighetsservice sköter driften av anläggningarna. Kontraktet löper på 30 år och är halvvägs då det gått 15 år.

– Vi ser positivt på att kommunledningen har gett tjänstemän i uppdrag att skapa en vision för Rocklunda. Kommunstyrelsen ansåg att visionen för 2018–2042 var för detaljerad så därför presenteras den vid ett senare tillfälle. Den innehåller underlag som rör ett 15-tal objekt. Dels befintliga byggnader som ska konverteras och dels nybyggen. Under 2017 startar bygget med en ny innebandyarena. Vi har lovat föreningarna det i snart tio år men på grund av upphandlingsproblem har det blivit försenat. Nu är den hallen är första prioritet.

Även Friidrottsarenan ska flytta till Rocklunda inom en snar framtid. Enligt planen ska friidrotten få en utomhus och en inomhusarena. Dessa båda anläggningar är nämndens andra prioritering vad det gäller att tillgodose sportföreningars behov av nya idrottshallar. Med i planerna finns även bygget av en ny hockeyarena.

– Hockeyarenan som vi har är inte sportsligt uttjänt men kommersiellt. Vi har besökt Växjö Arena som är som en fungerade Finlandsfärja, där är intäkterna för en besökare är 160 kronor i snitt utöver biljettpriset. En ny hockeyarena är antagligen inte aktuell förrän om sex sju år. Västerås är en hockeystad men det hänger på hur laget presterar om och när en ny hockeyhall blir av, berättar Hans Stergel.

Idrottsanläggningarna Blåsbo och Arosvallen är uttjänta enligt Hans Stergel och områdena kommer sannolikt att exploateras.

– Vår ambition är att de pengar som en försäljning av anläggningarna genererar ska gå tillbaka in till idrotten. För det ingår i mitt uppdrag att utveckla idrotten och se till att vi behåller frittidsytor och hallar eller att de ersätts. I år var första gången som vi tog betalt för konstsnöspåret och det blev en succé, berättar Hans Stergel.

Mjuka frågor till NIF

Nämnden för idrott och friluftsliv har hand om frågor rörande idrott, friluftsliv, båtliv, utegym, skidspår, motionsspår, vandringsleder och grönområden men ordförande Hans Stergel vill föra in fler ansvarsområden till nämndens bord.

– De mjuka cykelfrågorna skulle vi i nämnden vilja äga. Jag tänker mig till exempel en cykelkonferens med internationellt inbjudna talare. Jag tror att liknande event skulle stärka Västerås som cykelstad.

Under förra året ökade antalet idrottande ungdomar i Västerås med cirka 2000 vilket är en ökning med mer än 10 procent från föregående år. Bland de sporter som växer nämner Hans Stergel Roller derby och cricket. De som har en funktionsnedsättning och idrottar i Västerås tillhör i dagsläget ofta egna föreningar något som Hans Stergel vill ändra på.

– Förutom ett ökat föreningsstöd till våra föreningar strider jag och nämnden för att få in både cykel, parasport och folkhälsofrågor under vår nämnd. De med funktionsnedsättning ska få idrotta på samma villkor som andra. Det ska inte behövas särskilda föreningar för paraidrotten. Utövarna ska inte vara åsidosatta samtidigt som deras individuella förutsättningar måste ta i beaktande. Nämndens ansvarsområde gäller i dag idrottandet avgränsat till personer mellan 7 och 20 år. Det vill vi ändra på. Västeråsare ska ha möjligheten att idrotta hela livet. För idrott genom hela livet bidrar till bättre folkhälsa, avslutar han.

Powered by Labrador CMS