Norrleden kommer att breddas och få dubbla körfält i båda riktningarna.

Nu breddas Norrleden – och Sätra får vattenpark

Projektet med den nya stadsdelen Sätra gick under onsdagen in i en ny fas. Nu påbörjas breddningen av Norrleden – samt uppbyggnaden av en ny vattenpark på området. – Det här är en historisk dag, säger kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson (S).

Publicerad

Med ett gemensamt spadtag inleddes de båda byggprojekten som innebär att Norrleden breddas till en fyrfilig väg och att ett större område på Sätra förvandlas till vattenpark.

– Breddningen av Norrleden är en absolut nödvändig infrastrukturinvestering i en växaqnde stad. Vi som bor och lever här vet ju hur situationen är på E18 och att vi behöver säkerställa en hållbar infrastruktur för framtiden. Vi vill inte heller ha in farligt gods i den centrala staden och behöver därför säkerställa bra leder för det, och där är Norrleden särskilt utpekad, säger Staffan Jansson och tillägger:

– Jag är jätteglad att vi på ett proaktivt sätt kan agera här innan all byggnation kommer till.

Breddningen av vägen kommer att ske på sträcken från cirkulationsplatsen vid Vallbyleden fram till korsningen vid Suraleden. Arbetet kommer att ta cirka två år.

Vattenpark byggs

Samtidigt som arbetet med att bredda vägen så startade alltså även en uppbyggnad av en vattenpark i området.

Här tas det första spadtaget till både vattenparken och breddningen av Norrleden. Spadtaget togs av Jimmie Hammarström, Introcon, Staffan Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande och Jonas Lundin, Tuna Entreprenad.

– Vi vid Mälaren vet vikten av att hantera dagvatten på ett bra sätt. Vi är en av de kommuner vid Mälaren som har sämst vatten i sitt område. Därför har vi tidigare byggt Johannisbergs vattenpark, där man omhändertar vattnet från Bäckby och Råby. Den här vattenparken ska ta hand om de nya områdena och säkerställer ett bra vattenflöde i kommunen, säger Staffan Jansson.

Precis som vid Johannisberg kommer vattenparken att utformas till ett rekreationsområde parallellt med att det är en tekniskt lösning.

Vattenparken kommer att byggas från bullervallen längs Norrleden in mot skogsdungen som angränsar till Eriksborg. Den kommer även att gå under en bro som byggs för den nya gatan som leder genom Sätraområdet.

Jonas Edberg

021-30 46 00 jonas.edberg@vasterastidning.se

Powered by Labrador CMS