Kungen vinkade till västeråsarna i mars 2023. Den 12 närvarar H.M. konungen och landshövding Johan Sterte när ett nytt energilager för värme ska invigas.

Kungligt besök när Mälarenergi inviger världens största energilager för värme

I mars förra året besökte Carl XVI Gustaf och drottning Silvia Västerås och lockade man ur huse för att bevittna kungaparet som besökte flera städer i Sverige för att fira kungens 50 år på tronen. Nästa vecka kommer kungen tillbaka till Västerås.

Publicerad

Nästa vecka, den 12 september, välkomnas kungen åter till Västerås för att inviga Mälarenergis nya energilager för värme.

Ett stort bergrum under Västerås har konverterats till en jättelik, underjordisk termos. Det är 300 000 kubikmeter stort – en volym som motsvarar halva Avicii arena – och kan lagra hela 13 GWh fjärrvärme.

– Det är tillräckligt för att värma hela Västerås i upp till två veckor beroende på utetemperatur, säger Magnus Eriksson, vice vd för Mälarenergi AB och affärsområdeschef för Värme.

Magnus Eriksson i bergrummet.

Energilagret invigs i närvaro av H.M. konungen, landshövding Johan Sterte och inbjudna gäster. Av utrymmes- och säkerhetsmässiga skäl är invigningen inte öppen för allmänheten.

– Ytterst handlar det om att skapa förutsättningar för en bättre värld. Klimatkrisen är världens största utmaning, men den måste lösas lokalt. Vårt bergrum är ett viktigt steg på vägen. Vi är väldigt hedrade över att kungen väljer att närvara när vi nu inviger den här viktiga satsningen, säger Magnus Eriksson. 

Powered by Labrador CMS