Får flytta. Västerås Kennelklubbs ordförande Thorbjörn Johansson, kassör och kursledare Mikael Nilsson samt dvärgpudlarna Mini och Trolla.

Vovvarnas verksamhet tvingas väja för vägbygge

Västerås Kennelklubb har i mer än 30 år hållit till på Ekeberga men nu gör ett vägbygge att klubben måste flytta.

Publicerad

Ekeberga är gammal jordbruksmark mellan Johannisbergs flygfält och Hacksta. Där har Västerås Kennelklubb bland annat tävlingar och kurser för hundar och deras hussar och mattar.

– Vi bildades 1991 men vi har varit här åtminstone ett år tidigare, säger Thorbjörn Johansson, ordförande i Västerås Kennelklubb.

Han berättar att verksamheten tidigare bedrevs på Tunbytorp men då under länsorganisationen Wästmanlands Kennelklubb. På Ekeberga hade det tidigare varit en bondgård och när hundverksamheten skulle starta på platsen fick man bland annat ta bort krossat glas ur marken som kom från gamla växthus.

– Här har vi kämpat, säger Thorbjörn Johansson.

Snart är det dags för klubben att flytta på nytt. En ny väg ska byggas till Hacksta industriområde. Västerås Kennelklubb får därför fram till årsskiftet på sig att lämna Ekeberga.

Föreningen har känt till planerna på vägbygget några år, så det kommer inte oväntat. Däremot har det varit väldigt svårt att hitta en ny plats för hundverksamheten. Det behövs ett grönområde för hundarna att springa på, det behövs belysning för att kunna träna på kvällstid och det behövs baracker för människor kan mötas, fika och gå på toaletten. Platsen måste också enkelt kunna nås med bil.

Ny mark. Västerås Kennelklubb ska flytta till Vångsta.

Västerås Kennelklubb har av kommunen fått flera förslag på kommunal mark att använda men ingen plats har fungerat för ändamålet. Flytten kommer nu att gå till Vångsta, norr om Erikslund.

– Det är ett privat arrende på 15 år. Det är bra mycket dyrare än vad det kostar hos kommunen, säger Thorbjörn Johansson.

Eftersom det är privat mark måste Kennelklubben själv också göra i ordning den nya platsen. El har dragits in och begagnade baracker har kommit på plats. Barackerna ska rustas upp och bland annat förses med handikapptoalett. Marken, som nu är åker, ska göras om till gräsmatta.

Det är mycket arbete och stora kostnader för klubben. Man har hittills lagt ner ungefär 500 000 kronor på flytten och uppskattar att det behövs ytterligare 500 000 för alla investeringar som återstår.

Samtidigt som den nya marken på Vångsta förbereds fortsätter verksamheten på den gamla marken på Ekeberga.

– Nu har vi dubbla kostnader för arrende, försäkringar och el. Nya området kommer troligen inte att vara klart till våren, så vi kommer även att tappa intäkter på utebliven kursverksamhet och tävlingar. Under våra 34 år har vi aldrig sökt bidrag, vi har varit självförsörjande och växt långsamt. Västerås Kennelklubb har i dag omkring 420 medlemmar, säger Mikael Nilsson, kassör och kursledare.

Bättre begagnat. Begagnade baracker ska bli nya lokaler åt Kennelklubben.

För att få hjälp med de stora kostnaderna hoppas Västerås Kennelklubb få någon sorts stöd av kommunen. Det är i skrivande stund oklart om det går.

– Det är ett ärende som är under utredning så jag har ingen information om det i dagsläget, skriver Daniel Svalling, kulturutvecklare hos kommunen.

Kommunala föreningsbidrag ges bara till föreningar som uppfyller vissa krav. Bland annat måste föreningen vara öppen för alla som instämmer i föreningens målsättning. Mikael Nilsson, säger att den principen gäller för Västerås Kennelklubb.

– Det är öppet för vem som helst. Alla får vara med. Du behöver inte ens ha hund, säger han.

Powered by Labrador CMS