Morgonrapporten: Skottlossning mot flerbostadshus på Sandgärdet

★ FREDAG 13 SEPTEMBER • Vädret: Mycket sol i helgen • Guiden: Fullmatad evenemangshelg

Publicerad Senast uppdaterad

Godmorgon Västerås!

Det har hänt: Tidigt på fredagsmorgonen larmades polisen om det skjutits mot ett flerbostadshus på Sandgärdet. Flertalet patruller skickades till platsen, fynd har gjorts på platsen och en avspärrning är upprättad. Det finns inga uppgifter om att någon person skadats i händelsen, skriver polisen på sin hemsida. En anmälan har upprättats gällande grovt vapenbrott, ingen person är i nuläget frihetsberövad. Polisen söker den som kan ha gjort iakttagelser i samband med skottlossningen. 

Buss: Hållplats Åkesta på linje 21 i riktning Skultuna är tillfälligt avstängd på grund av vägarbete. Resenärer hänvisas till tillfällig hållplats. När arbetet är slutfört, preliminärt 19 september, trafikeras ordinarie hållplats igen, meddelar Kollektivtrafikförvaltningen.

Så blir vädret enligt SMHI: Efter att morgondimman lättat bjuder denna fredag den 13:e på lätt molnighet och gott om solchanser. Dagstemperatur 13–17 grader, svag vind. Det soliga vädret ser ut att hålla i sig under hela helgen.

Det händer i helgen i Västerås

Knattedral och pannkaksbuffé

Plats: Domkyrkan

Tid: 10.00

Vad: Gudstjänst för de minsta. Sång, rörelse, bus och lek. Högt i tak och barnvagnsplats. Efteråt pannkaksbuffé på Café Malin. 

Barnens konstfredag 

Plats: Konstmuseet 

Tid: 10.15–11.45 

Vad: Skapa fritt kring ett tema i Konstlabbet, gå på en lekfull minivisning, eller häng i konstmuseet. Riktar sig till barn upp till 6 år, tillsammans med max en vuxen per barnaskara. Kostnadsfritt.

Hyllningskonsert – Putte Wickman, Alice Babs, Arne Domnérus 100 år

Plats: Konserthuset

Tid: 19.00–21.30

Vad: Alla tre har gjort ett stort och oförglömligt avtryck på det svenska kulturlivet. Putte med sin klarinett. Alice med sin sång. Arne med sin altsaxofon. Medverkande, bland andra: Klas Lindquist, Ulf Wakenius, Viktoria Tolstoy, Claes Crona och Tom Alandh som moderator.

LÖRDAG

Dahliafestival

Plats: Engsö slott

Tid: 10.00–16.00, även söndag

Vad: Föreläsningar, workshops, tävlingar och lärorika skojigheter för de mindre. Foodtrucks på plats samt allt för och från trädgårdsglädje att köpa. För mer info www.engso-events.com

Bondens egen marknad 

Plats: Stora torget 

Tid: 10.00–15.00 

Vad: Varje lördag fram till slutet av oktober finns marknaden på plats. Kom och köp lokalt producerade varor direkt från bonden själv.

Öppet hus 

Plats: Bullsta vävstuga, Dingtuna

Tid: 11.00–15.00 

Vad: Utställning av vävar i vävstugan. Kaffeservering med hembakat bröd. Försäljning av nytt och secondhand textilhantverk och vävtillbehör. Lotteri.

Äppeldagar

Plats: Vallby friluftsmuseum

Tid: 11.00–16.00 

Vad: Upplev en fruktutställning med över 100 olika sorter av äpplen, päron, plommon och vindruvor. Ta chansen att andas, dofta, njuta och lära om äpplen. Sortbestämning. Arrangemang av Västerås Trädgårdssällskap

Invigning av motionstrappa

Plats: Vedbobacken

Tid: 11.00 

Vad: Vedbobacken har tillsammans med lokala samarbetspartners nu trappat upp folkhälsoarbetet genom att bygga Västmanlands längsta trätrappa och bjuder därför in till invigning. Under dagen kommer Glassboden och alla andra aktiviteter som finns på anläggningen att hålla öppet. Passa på och prova downhillcykling eller en vända i Bobbospåret. 

Allsång 

Plats: Stadsbibliotekets hörsal 

Tid: 12.00–13.00 

Vad: Allsångslördag med Aros Ladies – musikgissning med fina priser. Piano: Margareta Tengstrand, bas: Raimo Pajunen.

Vernissage

Plats: Västerås Konsthall

Tid: 12.00–16.00, även söndag

Vad: 20 konstnärer bidrar till denna nya utställning med en mångfald av konst och konstnärer från olika kommuner i Västmanland. Utställningen pågår till och med 29 september. Öppettider tisd–fred 12–17, lör-sön 12–16. 

Lördag i Konstlabbet 

Plats: Länsmuseet 

Tid: 13.00–15.00 

Vad: Vänder sig till barn och unga, samt nyfikna vuxna. Aktiviteten är kostnadsfri och drop-in. 

Barnlördag special: Sjung med Pettson och Findus 

Plats: Konserthuset 

Tid: 14.00–15.00 

Vad: En fartfylld och rolig föreställning fylld med sång och musik tillsammans med Sven Hedman och Fanny Wistrand. Familjeföreställning som passar 5–9 år extra bra.

Rollatorrace

Plats: Vasaparken

Tid: 13.00–15.00

Vad: Mimer tillsammans med Västerås stadsmission, Lokala Hjälpen och Västerås City bjuder in till rollatorrace för att uppmärksamma den ofrivilliga ensamheten som många äldre lever med. Utöver loppet finns även andra aktiviteter för alla åldrar samt en kakbuffé vars intäkter går till Västerås stadsmission. Du behöver såklart varken gå med rollator eller vara gammal för att delta i loppet – alla är välkomna, och du behöver inte anmäla dig.

VSK–Gais

Plats: Hitachi Energy Arena

Tid: 15.00 

Vad: Fotboll, allsvenskan

Gideonsberg–Elfsborg

Plats: Önsta IP

Tid: 15.00

Vad: Fotboll, div 1, damer

Mikaeli möter: Jan Johansen 

Plats: Mikaelikyrkan

Tid: 18.00–19.30

Vad: Artisten Jan Johansen i samtal med Maria Agstam Häggkvist. Samtalet inramas av musik, där Jan bland annat själv kommer att sjunga. Fri entré, kollekt till Västerås Stadsmission. Café Mika öppet från kl 16.

Live: Axel Ottosson 

Plats: Global Living

Tid: Från 18.00, även lördag samma tid 

Vad: Sångaren och multiinstrumentalisten gästar Globals uteservering tillsammans med band. Kvällen kommer att bjuda på en skön blandning av soul/pop/reggae med inslag av instrumentalmusik. 

SÖNDAG

Orgelsymfoni nr 8 av Charles-Marie Widor

Plats: Domkyrkan

Tid: 18.00

Vad: Charles-Marie Widor var en av Frankrikes mest betydande orgeltonsättare. Konsertlängd 50 minuter. Fri entré.

Powered by Labrador CMS