Tragedi. Föraren till veteranbilen dog på platsen. Kvinnan och pojken överlevde men skadades svårt,
Tragedi. Föraren till veteranbilen dog på platsen. Kvinnan och pojken överlevde men skadades svårt,

Dom efter dödsolyckan på E18

Föraren av skåpbilen döms till fängelse i tre år och sex månader

Publicerad Senast uppdaterad
Advokat. Gona Chalak företräder den döde mannens familj.
Advokat. Gona Chalak företräder den döde mannens familj.

Dödsolyckan på E18 utanför Hallstahammar den 4 juli inträffade när en skåpbil frontalkrockade med en mötande veteranbil.

Föraren till skåpbilen, en 39-årig polsk man, döms till fängelse i tre år och sex månader.

Brotten han gjort sig skyldig till är grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri, grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

"Gärningen har innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag. Hade han inte varit påverkad av alkohol och gjort omkörningen hade olyckan inte inträffat eller i vart fall inte haft dödlig utgång", står det i domen.

Den dömde ska även betala ett skadestånd på 150 000 kronor vardera till den drabbade pojken och kvinnan.

Åklagarens begäran om att 39-åringen ska utvisas avslås. Tingsrätten motiverar det med "den restriktivitet som gäller för utvisning av EES- medborgare".

Den 19–20 september hölls rättegången. Åklagaren Carl-Johan Norström berättade om händelseförloppet. Den åtalade mannen hade kommit till Sverige för att arbeta som byggnadsarbetare. På olycksdagen körde 39-åringen från Hallstahammar mot Köping. Två landsmän satt med i bilen.

Vid trafikplats Sörstafors bestämde sig den åtalade för att köra om en lastbil. På grund av vägarbete fanns inget mitträcke, körfälten skildes av en heldragen linje och det var omkörningsförbud. Skåpbilen hamnade i samma körfält som den mötande veteranbilen där det färdades en man, en kvinna och deras son. De två bilarna kolliderade.

– Det blir mycket svåra personskador, sa Åklagaren Carl-Johan Norström på rättegången.

Föraren till veteranbilen dog på platsen. Kvinnan och pojken överlevde men skadades svårt, berättade advokat Gona Chalak.

– Jag företräder två personer som av naturliga skäl inte kan komma till tals, sa Gona Chalak.

Kvinnan fick bland annat omfattande hjärnskador och var under rättegången varken vaken eller talbar. Gona Chalak sa att sonen är ”mer eller mindre föräldralös”. Även familjens hund skadades så svårt att polisen fick avliva den på platsen. Sonen behöver rullstol och är ”fortfarande i chock”.

Föraren till skåpbilen har erkänt brotten. Han hade 1,72 promille alkohol i blodet, cirka två timmar efter olyckan. Han hade druckit sprit och öl dagen innan olyckan och även dagen dessförinnan. Men på morgonen den 4 juli kände han sig inte berusad.

– Jag är jätteledsen över det som hänt och jag ångrar mig djupt. Jag vill be hela familjen om ursäkt för allting, sa han på rättegången.

Bilkortege för den drabbade familjen

På fredagen kommer veteranbilsägare att hålla en bilkortege till stöd för den drabbade familjen. Bilarna samlas på Skantzöbadets parkering i Hallstahammar klockan 17.30. Ingen alkoholförtäring kommer att ske i samband med kortegen. Det gäller även passagerarna i bilarna. Färden avslutas i Västerås.

Powered by Labrador CMS