Miljögifter i vattnet kommer från militärflyg – Västerås värst i landet
Västerås är värst i Sverige när det gäller det skadliga ämnet pfas i dricksvattnet och källan till utsläppen är militärflyget som tidigare fanns på Hässlö
Naturskyddsföreningen meddelade i oktober att halterna av miljögifterna pfas i Västerås kommunala dricksvatten är högst av alla platser som provtagits. Från och med år 2026 skärps lagstiftningen och gränsen för hur mycket pfas som tillåts i dricksvattnet. Därför måste det kommunala vattenbolaget Mälarenergi Vatten se till att vattnet blir renare.
– Vi arbetar intensivt med att lösa det, skriver Ann-Charlotte Duvkär, vd för Mälarenergi Vatten, på e-post till Västerås Tidning.
En del i detta arbete är en testanläggning för pfas-rening som finns på Hässlö vattenverk sedan september. De första provsvaren från testanläggningen kom i oktober och visade på 100 procents rening.
F1 är förklaringen
En annan del av utredningen handlar om att undersöka orsaken till att det finns pfas i grundvattnet i Badelundaåsen, där Hässlö vattenverk hämtar delar av sitt vatten.
Allt tyder på att föroreningarna kommer från Västerås flygplats där det tidigare har varit militärflygplats.
– Ja, vår bedömning är att Försvarsmaktens tidigare militärflygplats F1 är en förklaring till att det finns pfas-förorening i grundvattnet. Vi har gjort flera mätningar av grundvattnet på flygplatsområdet och hittat höga halter av pfas, skriver Ann-Charlotte Duvkär.
”Måste ta sitt ansvar”
Eftersom det är militär verksamhet som orsakat utsläppen menar Mälarenergi att
Försvarsmakten också måste betala för lösningen.
– Vår ståndpunkt är att de som har skapat problemet, måste ta sin del av ansvaret genom att finansiera de omfattande reningsåtgärder som nu behöver sättas in. Det handlar om stora investeringar. Men vi på Mälarenergi Vatten kan självklart inte sitta still i båten och passivt vänta in Försvarsmakten. Vi måste börja planera för en reningsanläggning alldeles oavsett. Därför har vi föreslagit att VA-taxan i Västerås ska höjas med 10 procent från och med 1 januari 2025.
Ann-Charlotte Duvkär svarar följande på frågan om hur farligt det är med pfas.
– De pfas-halter som vanligtvis förekommer i dricksvatten innebär inte några akuta hälsorisker. Men ämnena är svårnedbrytbara och lagras länge i kroppen. Livsmedelsverket säger att om man får i sig pfas under lång tid, skulle det kunna påverka hälsan. Därför tar vi frågan på största allvar.