
Västeråsarna har hittat hålet i väggen på Sturegatan 10: ”Över all förväntan”
Västeråsarna har tagit nya krogen Sturegatan 10 till sina hjärtan – på bara sex veckor. ”Det har varit helt galet och fantastiskt”, säger ägaren Bård Rydding.
Det blir inte alltid som man tänkt sig.
Ibland blir det mycket bättre.
Fråga bara 52-årige krögaren och hallänningen Bård Rydding.

Som att sitta i en bil i 300 km/h samtidigt som man organiserar handskfacket ungefär
På bara sex veckor efter att han fick klart med alkoholtillståndet i slutet av februari har trafiken till krogen Sturegatan 10 på, just det Sturegatan 10, varit lika intensiv som en morgonrusning i Stockholm.
– Tanken från början var att jag skulle sköta det här själv. Gå runt och lite romantiskt rulla ut markisen, vattna blommorna, ta en espresso och hälsa på grannarna.
Istället har det varit …
– … som att sitta i en bil i 300 km/h samtidigt som man organiserar handskfacket ungefär, säger ägaren med ett garv.

Det lilla hålet i väggen har tagit västeråsarna med storm.
Och tvärtom.
– Det har verkligen varit fullt ös. På kort tid jag har fått uppgradera allt – personal, bestick, tallrikar, ismaskiner, diskmaskiner … Slår man upp ordet succé är det exakt vad det här är. Det är över all förväntan och helt fantastiskt.

Varför tror du?
– Rätt tid, rätt plats och att vi fyller nån form av en lucka i stan, säger norskfödde Rydding och lägger till:
Vi har inte mycket olika grejer, men det vi har är skitbra
– Men jag kan ju inte säkert veta än om det bara är nyhetens behag.
Oavsett vad konstaterar han.
– Jag har byggt nåt som jag själv skulle vilja besöka. Det är inte för alla. De som gillar det här, de älskar det. De som inte gillar det kan gilla något annat, det är helt okej med mig.
Han tror att framgångsreceptet ligger i det minimala.

– Det här är ett sjapp, ett litet hål i väggen. Vi har inte mycket olika grejer, men det vi har är skitbra. Maten, servicen, stämningen. Och det ska vara spontant, vi har haft folk som stått i baren och sjungit. Den ena kvällen ska inte vara den andra lik.
Bård Rydding vill gärna lyfta fram en person som betytt mycket för att Sturegatan 10 är vad det är idag.
– Jag måste få rikta ett jättestort tack till Gianni (Montin, som driver Broby Gård utanför Västerås mot Enköping) för all hjälp. Han har varit så generös och hjälpt mig med så sjukt mycket grejer. Han bara dök upp från ingenstans och frågade om jag behövde hjälp och jag sa ”ja, tack”. Jag är oerhört tacksam för det. Han har satt ribban för det här stället.

Det är italiensk mat – pasta, risotto, pizza – och dryck som står på menyn och endast drop in som gäller.
– Tanken från början var kontinental med en blandning av italienskt, spanskt och franskt. Men det har snabbt blivit en – på ett charmigt sätt – stökig italiensk kvarterskrog. Vi skulle nästan kunna hänga ut en italiensk flagga utanför.
Efter kommande smärre ombyggnationer kommer det att finnas plats för totalt 70 personer i lokalens två våningar.
– Det är vad vi får ta in. Sen har vi 18 platser ute och där kommer jag även ansöka om plats utanför grannen Peters (Stangfors) Idé-Butik.
Bård Rydding har jobbat i branschen i hela sitt liv i olika former.
– Det är det här jag kan!
Det var kärleken som förde honom till Västerås för tre år sedan.
– Jag och min sambo Therese (tidigare elithandbollsspelare i VästeråsIrsta) träffades i Stockholm. Vi har bott och fått barn där, men eftersom Therese kommer från Västerås var det naturligt att flytta hit. Jag trivs jättebra här, mer än jag någonsin kunde tro.
Han kollade tidigt in just denna lokal där Asian Sushi Bar tidigare huserade.
– Jag har haft span på den och sa till min vän att det här är ett perfekt läge, en perfekt lokal.
En dag förra sommaren stod den plötsligt ledig.
– Det var nog meningen.
Han fick hjälp av hyresvärden Corem att renovera.
Och som relativt ny i stan utan något stort närverk har hans öppningserbjudande med lågt lunchpris blivit inkörsporten för att nå ut till västeråsarna.
Resultatet känner ni redan till.
Sambons ”hot” känns inte lika aktuellt längre.
– Hon sa att jag har ett år på mig för att få det här att funka, annars var jag tvungen att sälja och skaffa mig ett ”riktigt” jobb, säger succékrogens ägare med ett leende.
