Varning för stick. Under augusti och september blir getingarna allt mer aktiva.
Augusti – då ger sig getingarna ut på jakt
Vi är nu på väg in i perioden då getingarna är som mest aktiva – och dessutom mer aggressiva än annars.
Har du otur och kommer i vägen för en geting finns det risk att du blir stucken.
Så här gör du för att minska värken.
Jonas Edbergjonas.edberg@vasterastidning.se - 021-30 46 00
Getingar sticker oftast när de känner sig hotade, exempelvis inklämda.
Anledningen till att getingarna är som mest aktiva under sensommaren är att det är nu, i augusti och september, som deras bon upplöses. Därmed blir arbetarna arbetslösa och i är stort behov av socker.
När getingarna är på jakt efter socker finns det stor risk för att getingarna kommer i kontakt med människor. Då finns det risk för att man ska bli stucken.
Getingar sticker oftast när de känner sig hotade, exempelvis inklämda. Stick av geting kan vara farligt för människan, speciellt för den som drabbats av getingallergi. Enligt Wikipedia dör ungefär en människa per år av getingstick i Sverige.
Ett getingstick eller bistick brukar ge en intensiv och pulserande smärta i området där du har blivit stucken. Kort därefter rodnar och svullnar området. Det brukar även svida och klia.
Första dygnet efter sticket kan svullnaden öka och smärtan kan stråla ut från stickstället.
Vad kan jag göra själv?
Det finns flera saker du kan göra när du har blivit stucken.
1. Försök att ta bort gadden. Om du blivit stucken av ett bi kan det hända att gadden och den giftblåsa som sitter på gadden blir kvar i huden. Då bör du försöka ta bort dem. Gadden kan fortsätta att föra in gift i huden någon minut efter sticket, även om insekten är borta. Det bästa är att försöka skrapa bort gadden med en nagel eller till exempel en matkniv. Ta gärna hjälp av någon.
2. Lindra smärtan med kyla. Det känns ofta bra att kyla stickstället med en isbit invirad i en servett eller handduk, eller med kallt vatten.
3. Kräm, salva och gel mot klåda och sveda. För att lindra klåda och sveda kan du badda med alsolsprit eller stryka på alsolgel. Du kan smörja med kylbalsam eller lokalbedövande salva, Xylocain. Du kan även smörja med kräm och salva som innehåller hydrokortison. Läkemedlen finns att köpa på apotek.
Du ska rådgöra med en läkare innan du använder Xylocain på barn under 18 månader och hydrokortison på barn under 2 år.
4. Undvik infektion. Du kan sätta ett plåster över stickstället för att undvika att klia sönder huden och få en infektion.
När och var ska jag söka vård? Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om något av följande stämmer in på dig:
Du har blivit stucken i munnen.
Du är allergisk mot getingstick eller bistick och har blivit stucken. Du ska ta eventuella ordinerade läkemedel direkt efter sticket.
Du har fått flera stick samtidigt, som orsakat kraftig svullnad och klåda.
Svullnaden, rodnaden och smärtan på stickstället blir kraftig och ökar efter några dagar.
Sök vård på en akutmottagning om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen.
Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.