Edströmska Gymnasiet satsar stort på moderna utbildningar. På bild Markus Jonsson, Oscar Jonasson och Elias Nilsson, som alla går sitt andra år på skolan.

Modernare utbildningar ska locka flera till Edströmska

För de som vill utbilda sig inom fordon är Edströmska gymnasiet den största skolan i Västerås. Skolan har nyligen dessutom blivit utsedd till ett Motorbranschcollege som är en prestigefylld kvalitetsstämpel.

Publicerad
Peter Stenberg är rektor på Edströmska Gymnasiet och ser mycket positivt på skolans utveckling och samarbetet med motorbranschen.

Motorbranschen utvecklas hela tiden. Bland annat blir bilar hela tiden mer tekniska och det kommer nya funktioner hela tiden. Bilmekanikers jobb har blivit mer varierande och mycket handlar om olika datorprogram som de använder sig av. Därför satsar skolan stort på att utbilda sina elever för att klara en marknad som ständigt förändras. Genom att ha kontakt med motorbranschen kan Edströmska anpassa utbildningen så att den alltid är modern och att eleverna kommer ut på arbetsmarknaden helt redo.
– Vi märker att samarbetet med motorbranschen fungerar bra och att utbildningarna här är anpassade efter arbetsmarknaden. Av de som gick ut förra juni har 82,7 procent av eleverna fått jobb, vilket är väldigt bra siffror, säger Peter Stenberg, rektor på Edströmska gymnasiet.
Certifieringen in i Motorbranschcollege innebär även att Edströmska ska ha större andel som läser in högskolebehörighet än rikssnittet. Detta är en tydlig signal att fordonsbranschen efterfrågar personal som kan läsa vidare på högskolan senare i livet.
Något som får stor fokus på fordonsutbildningarna är också det sociala. Bland annat kommer det allt mer kurser som handlar om annat än just det praktiska. Bland annat finns det nu kurser inom psykologi och språk för att de ska kunna utvecklas och utbildas vidare i arbetslivet. Dels vill de göra elever anställningsbara, genom att hålla dem uppdaterade med hur motorbranschen ser ut och dels vill de göra dem utbildningsbara.
– I arbetslivet kommer de hela tiden tvingas lära sig nya saker och vi lägger stor fokus på att de ska vara utbildningsbara och kunna ha lätt för sig att gå vidare i karriären. Social kompetens och att bemöta människor på rätt sätt är väldigt viktigt, säger Peter Stenberg.
Intresset för fordonsutbildningar ökar hela tiden. Antalet sökande har varierat mycket under åren men generellt sett har det gått uppåt. Under kommande år beräknar skolan att ännu fler söker sig dit och att de kan ha över 400 elever snart. Edströmska satsar mycket på marknadsföring och att informera högstadieelever om utbildningarna men det finns en del utmaningar ibland för att locka ungdomar till yrkesutbildningar.
– Det finns tyvärr lite fördomar om yrkesutbildningar på gymnasiet. Många tror kanske att det inte ger lika stora karriärmöjligheter som exempelvis en samhällsinriktning på gymnasiet. Det är en utmaning och det jobbar vi hela tiden mot. Jag tror att fördomarna skulle minska om fler kunde se hur duktiga eleverna är och hur många som faktiskt får bra jobb efter utbildningen, säger Peter Stenberg.

Fakta om Edströmska

Edströmska gymnasiet har idag 365 gymnasieelever samt att det är ett flertal personer som läser någon av deras vuxenutbildningar. Det finns flera program på skolan, bland annat Fordon och Transport, Bygg och Anläggning och Flygteknikerutbildning. Sedan har dessa program även olika inriktningar, beroende på om man exempelvis vill jobba som yrkesförare eller som fordonstekniker.

Powered by Labrador CMS