Att bygga hus – vad kostar det?
Att bygga ett hus är för många livets största affär. Och att svara på frågan vad kostnaden blir i slutändan är svårt – eftersom varje bygge är unikt. Men det finns en rad faktorer som spelar in för vad kostnaden blir.
Boverket som är myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende har sitt huvudkontor i Karlskrona. På Boverket är Mats Sjökvist expert och han berättar att det är en rad faktorer som styr vad priset för ett nybygge blir i slutändan.
– Delvis så tror jag att det handlar om konjunkturen: har man mycket att göra så tar man mer betalt. Sen handlar det naturligtvis om de val man gör: var man bygger, materialval, storleken och hur exklusivt man bygger, säger han.
Tomten
Vilken tomt du köper för att bygga ditt hus på påverkar vad priset blir i slutändan. Var tomten ligger är en faktor, men också hur terrängen på tomten ser ut.
– Om tomten är svårschacktad, man måste göra mycket sprängningar eller fyllningar så påverkar det priset på tomten. Det kan vara så att man då sänker priset när den ska säljas. Är det så att det bara är att ställa ett hus på tomten, så påverkar det naturligtvis tomtpriset uppåt, säger Mats Sjökvist.
Men det mest avgörande för vad kostnaden på tomten blir är ändå läget, menar han.
– Ligger tomten rätt tar man inte samma hänsyn till hur tomten ser ut. Är det rätt läge och det är efterfrågat så struntar man nog i det. Man säger skämtsamt: ”först kommer läget, sen kommer läget och sen kommer läget”. Jag tror faktiskt att det stämmer.
Finns det något speciellt för Västerås med omnejd när det kommer till tomtköp?
– Jag kan tänka mig att det är som här nere i Karlskrona att närheten till vatten, eller om man kan se vattnet, påverkar priset en hel del, säger Mats Sjökvist.
Bara en fyrkant? Billigare
Konstruktionen på huset påverkar vad priset blir. Det kan vara dyrare att bygga ett hus med fler våningar än en - och det är dyrare att bygga ett hus med mer utmanande vinklar än en fyrkant med tak.
– Om man går ut och tittar på småhusleverantörernas kataloger, så ser man på deras budgetvarianter att det är oftast inte är så avancerat. Så fort man stoppar dit ett burspråk eller en kupa så sticker priset iväg, säger Mats Sjökvist.
Även de olika materialval man gör när man bygger påverkar, till exempel är det billigare att bygga ett hus i trä än att bygga ett hus i sten. Även de val man gör inredningsmässigt påverkar:
–Golv tillexempel kan kosta från 250 kronor kvadratmetern till hur mycket som helst. Ett kök kan kosta allt från 50 000 kronor till 500 000 också så det är mycket inredning som påverkar priset i slutändan.
Entreprenadform kan påverka
Vilken entreprenadform du väljer är också något som kan påverka priset på ditt bygge.
– Om vi börjar med totalentrepenad, där du lämnar över en enklare ritning som talar om vad du vill ha men sedan överlåter mycket val till entreprenören själv att göra, så finns det de som hävdar att det blir billigare. Men sen finns andra som hävdar att det blir billigare om du gör en så kallad utförandeentreprenad, där du ritat allt själv och lägger ner mycket pengar och energi på att specificera allt. Så det är svårt att säga vad som är billigast egentligen, säger Mats Sjökvist.
Vela inte
Mats Sjökvist betonar också vikten av att ha bra avtal med de som bygger för att inte ställas inför oförutsedda kostnader:
–I avtal ska det vara reglerat hur man ska hantera tillägg och ändringar, för det vill man ju göra ibland. Så att man verkligen har bestämt innan vad som gäller.
Ett annat tips är att inte vela för mycket under processens gång:
–All väntan kostar pengar, långa väntetider påverkar kostnaden, säger Mats Sjökvist.