Attefallshus – extra hus utan bygglov
Birgit Friggebo och Stefan Attefall är två politiker som skrivit in sina namn på de svenska tomterna med små byggnader som inte kräver bygglov. Lagen kring friggeboden har funnits sedan 1979 och Attefallshus sedan juli 2014. Om du har tänkt att bygga nytt på tomten gäller det att läsa reglerna noga.
Sedan 1979 har svenska fastighetsägare haft möjligheten att på sin tomtmark uppföra ett hus på högst 10 kvadratmeter utan att söka bygglov.
Sedan sommaren 2014 är det möjligt att bygga lite större - hela 25 kvadratmeter stort, utan att gå igenom bygglovsprocessen, genom att bygga ett så kallat Attefallshus.
Men det gäller att se upp! Bara för att det inte krävs bygglov är det inte bara att slå upp ett hus på tomten.
Ett Attefallshus får byggas i bostadshusets omedelbara närhet. Det extra huset ska hänga ihop med det befintliga huset.
Höjden på huset får vara högst 4 meter från mark till taknock. Den totala byggnadsarean får inte överstiga 25 kvadratmeter.
Huset får användas som en självständig bostad, exempelvis ett litet hus för tonåringen eller som förråd, gäststuga eller som garage.
Det är en stor skillnad mot friggeboden som bara fick användas som en bod.
Om du tänker placera huset närmare än 4,5 meter till en granntomt behövs medgivande från berörda grannar.
Det krävs också tillstånd om huset ska uppföras inom strandskyddsområde, alltså 100 meter från hav, sjö eller vattendrag.
För att börja bygga behövs i princip bara en bygganmälan till byggnadsnämnden, oftast innehållande en karta med placering. Men det kan faktiskt krävas bygglov.
För Attefallshus gäller att åtgärderna får utföras oavsett vad detaljplanen anger om till exempel hur stor area som får bebyggas på varje tomt, men tänk på att det som uppförs måste anpassas till omgivningen. Byggnadsnämnden kan i detaljplan bestämma att åtgärden kräver bygglov om den utförs i en värdefull miljö. Bygglov krävs också om åtgärden ska utföras på byggnader eller i bebyggelseområden som är särskilt värdefulla.