Konsten att skapa en trädgård av en åker
Huset är nybyggt och ser precis ut som i dina drömmar. Men trädgården runtom ser mer ut som en leråker än en prunkande trädgård. Hur börjar man, vad ska man tänka på och hur får man en trädgård där man trivs?
Lena Siöwall, trädgårdsdesigner och trädgårdsmästare med företaget Trädgårdsidé berättar att helheten mellan hus och trädgård är viktig och att hon tycker att man bör starta processen redan när man placerar huset på tomten.
– Det allra viktigaste när man köper en tomt och ska börja bygga är att tänka på var man lägger huset och även carport eller garage. Ibland ser man att husägare förstör för sig själva till exempel genom att lägga huset i väster, där solen är ganska låg. Jag tycker nog att man ska försöka lägga huset så långt norrut som det bara går.
Sen behöver man titta på hur tomten ser ut, finns något att bevara?
– Jag tycker inte att man bara ska köra bort allt. Speciellt unga ivriga familjer har jag sett kan röja undan allt utan att ens spara vuxna träd, och fina träd det är ju det som ger en sån karaktär till en trädgård. Likadant om det finns en liten kulle eller något annat speciellt, det behöver man ju inte ta bort.
När man sen har byggt sitt hus så är det dags att tänka på vilken stil man vill ha på sin trädgård.
– Man kanske väljer en strikt stil eller en mjukare, vad gillar man och vad passar till huset? Det finns så många olika stilar. Funkis som kan vara jättehäftigt med växter som mjukar upp. Kanske vill man ha en japansk trädgård? Man kan trolla med idéer och fantasi för att göra det spännande.
Sen säger Lena också att man ska tänka på vad man har för behov.
– Vad vill jag ha, vill jag ha lekyta, sandlåda och gungor, grönsaksland eller växthus? Börja gärna skissa lite själv, men har man ingen erfarenhet alls så tycker jag förstås att man tjänar på att ta hjälp, säger Lena.
–Det går ju att göra så jättemycket med en tomt oavsett om den är stor eller liten, säger hon. Många tomter är så onödigt tråkiga.
När Lena får ett uppdrag så börjar hon alltid med att rita upp ett slags form och efter det så fyller hon på med träd och annat som ger höjd.
– För att få det lite mysigt och trivsamt så behöver man ha något slags tak i trädgården så att det inte blir för platt, och med tak då menar jag träd. Ofta pyntar folk bara nere vid marken. Men det finns fler sätt än att bara plantera träd, man kan plantera häckar eller sätta upp staket eller skärmar.
– Folk börjar tyvärr med pynt. Börja istället med att plantera träd, så att de blir något.
Många tror att det är jättedyrt med ett större träd, men det är inte så farligt. Man kan få ett större träd med stam och riktig krona för ett par tusen istället för att köpa ett litet äppelträd som kanske inte blir fint förrän om 15 år. Dessutom måste man själv forma ett sånt träd, och det är det inte alla som vet hur man gör, eller törs.
Något som också är viktigt är att planera in sittplatser, gärna för både morgon, lunch och kväll.
– Man måste också tänka på placering, ta till exempel en damm den vill man ju ha nära huset så att man ser den, inte bara placera ut den för att fylla ut en tom plats i trädgården.
Sen tycker jag att man kan fundera på att även för ett barn kanske det inte bara är en sandlåda som är rolig, en trädgård med slingrande gångar kan ju också vara spännande.
Lena säger att ett av de vanligaste fel som görs är att man åker till ett växtcenter, man tittar sig runt och ser en jättegullig buske, köper den och planterar lite på slump.
– Sen tycker man att det är lite tomt och då köper man ännu en buske och planterar, innan man överhuvudtaget har tänkt på hur man vill forma tomten.
– Egentligen kan man tänka som i ett hus, säger Lena. Man kan inreda med väggar, dela av i rum och ha lite olika avdelningar, och det gäller även om man har en liten tomt.
– Men samtidigt är det också viktig att tänka på funktionen. Man ska vara noga med att tänka på var man till exempel ska placera bilar, cyklar och soptunnor så att de inte tar överhanden. Det är ju inte inbjudande med en stor parkering det första man ser. Kanske går det att få bilarna lite åt sidan för att skapa en vacker entré? Praktiskt men också vackert, säger Lena.
När man sen gjort strukturen är det dags för finliret, då kommer till exempel kompositionen av växter som är fina ihop.
– En fara är att man blir så entusiastisk så att det blir plottrigt. Tänk lite lugnare, ha fler växter av samma sort och kombinera till exempel växter med olika blad för att få en fin enhet.
Målet är att din trädgård ska vara trivsam, ombonad och det ska finnas något fint att titta på. Så starta med en form, välj stil, bygg på med träd och avdelare och fortsätt sen med ”pynt”.
– En trädgård med fyrkantiga linjer är ju inte speciellt rolig, avslutar Lena.