6 tips på hur du lyckas du med bevattningen i ditt i växthus
Funderar du på att börja odla i ditt växthus? Eller är du kanske redan en professionell hemmaodlare? Plantorna mår bäst av mindre vattendoser lite oftare. Vattna gärna på morgonen så att växterna kan ta till sig vattnet under dagen – dessutom hinner bladverken att torka om eventuellt vattenstänk hamnat på bladen under bevattningen. Mitt på dagen har växterna svårt att suga upp vattnet på bladverken. Undvik helt att vattna dina växter i växthuset under kvällstid, då den fuktiga miljön ökar risk för svamp.
Oavsett så har dina växter ett stort behov av vatten och näring för en så rik tillväxt och skörd som möjligt. Det finns lite olika metoder beroende på hur stor odlingen är och vilka förutsättningar du har hos dig. Här listar vi några olika olika bevattningssätt.
1. Helautomatiskt droppbevattningssystem. Låt vattningen sköta sig själv och dessutom kan du lägga tid på annat än just bevattning. Du slipper bära tunga vattenkannor flertalet gånger om dagen och dina plantor mår bäst av det regelbundna vattnandet. Med automatisk bevattning kopplar du det valda bevattningssystemet till en kran.
Du kan reglera hur mycket vatten du vill ha till varje kruka, metoderna skiljer sig lite från system till system och dina förhållanden. På så vis behöver du enbart kontrollera ibland att du har rätt inställning, samt att det inte bildas luftbubblor, annars sköter vattningen sig själv och du behöver endast skörda! I vissa system kan du tillföra näring direkt i vattnet. Vilket lämpar sig utmärkt till dig som vill kunna lämna dina odlingar en lite längre period. Läs mer här.
2. Halvautomatiskt droppbevattningssystem. Med halvautomatisk bevattning menas att du själv fyller på en behållare med vatten. Vilket är en bra metod om du inte har möjlighet att dra vatten till växthuset eller uteplatsen. Därefter sköts bevattningen automatiskt. Perfekt om du inte har så många plantor eller ska vara borta ett par dagar. Detta varierar med antalet soltimmar och temperatur. Läs mer här.
3. Underbevattningsmatta. Ställ krukorna i tråg eller på ett hyllplan och lägg en underbevattningsmatta i botten. Växterna suger själva upp vattnet genom botten av krukan. Det underlättar bevattningen av dina småkrukor eller sådden. Ger dig även möjlighet att vara borta några dagar. Hos oss finns det bevattningsmattor i två olika storlekar.
Dessutom samlar det upp om man vattnat lite för mycket. Det blir inte lika många dalar och toppar.
4. Vattenkanna
Sedan får vi ju såklart inte glömma att vi vid bevattning förstås också kan använda en klassisk vattenkanna. Och varför inte göra vattenkanna till ett smycke vid ditt växthus med till exempel en vattenkanna i koppar? Du hittar våra vattenkannor här.
5. Samla upp regnvatten i tunnor. För att slippa hämta vatten inomhus eller från trädgårdsslangen, är ett tips att samla upp regnvattnet i en tunna. Regnvattentunnan ställer du intill växthuset under stuprören och samlar upp det vatten som hamnar på taket. Vattnet i tunnan hjälper dessutom till att hålla jämn temperatur i växthuset.
6. Tråg med vatten. Ett billigare alternativ till underbevattningsmattan är att ställa krukorna i tråg med vatten. Lägg torv i botten på krukorna, detta för att för att jorden inte ska bli alltför fuktig. Är växterna känsliga mot för mycket vatten, bör en annan bevattningsmetod användas.