Minst 10 grader varmt dygnet runt behöver det vara för att du ska kunna måla utomhus. Foto: Mostphotos

Dags att olja in altanen

Solen och värmen är snart i antågande och det börjar klia i fingrarna på alla som har tillgång till en trädgård.

Publicerad

Buskar ska beskäras, gräsmattan krattas och fjolårsriset ska rensas bort. Men det kommer också tid för vila och återhämtning. En kaffe i lä på altanen, med eller utan tak, är en av utesäsongens njutningar. Men innan man riktigt kan luta sig tillbaka så kanske det är dags att underhålla trätrallen.

Magdalena Melin på färgbutiken Caparol på Klockartorpet i Västerås berättar att det vanligaste sättet fortfarande är att behandla trallen med träolja.

– Men det har blivit väldigt populärt och trendigt att istället för att olja in trallen göra en typ av kiselbehandling som ger en vacker silvergrå nyans.

Det finns olika leverantörer av kiselbehandlingar men oftast görs behandlingen i tre olika steg där man startar med tralltvätt, fortsätter med trallskydd och avslutar med en ytförsegling.

– Behandlingen gör så att träet gradvis grånar och ger en bra hållbarhet och smuts- och vattenavvisande egenskaper. Man säger att behandlingen kan hålla upp till tio år, säger Magdalena Melin.

Både när man oljar in sin trall och när man gör en kiselbehandling är det väldigt viktigt att man gör ett bra underarbete.

– Fukta däcket, ha på tralltvätt, låt verka några minuter och skölj sen av. Är trallen ordentligt smutsig så tar man en rotborste och skrubbar av innan man sköljer, det är viktigt att få bort det mesta av smuts, pollen och eventuell gammal olja.

Se sen till att trallen är ordentligt torr. Magdalena Melin tipsar om att skaffa en fuktmätare som finns att köpa från cirka 300 kronor. (googlade lite J)

– Fuktkvoten ska helst inte överstiga 15 %, gärna lägre, när man behandlar träet, annars finns risk för att man stänger in fukten och träet kan börja ruttna. Det behöver också vara torrt väder någon vecka för att det ens ska vara någon idé att börja, säger hon.

När trallen torkat tipsar hon om att ta ett sandpapper och dra av trallen eftersom fibrerna reser sig.

– Det är skönt att dra av ett varv så man slipper eventuella stickor. Och undvik att tvätta trallen med högtryckstvätten, det trycker in väldigt mycket fukt i brädorna så det tar extra lång tid innan trallen torkar och man kan behandla den.

En annan viktig sak att tänka på är att dygnstemperaturen inte får understiga + 8-10 grader för att behandlingen ska torka, det här gäller både olje- och kiselbehandling.

När det är olja man vill använda så är det första man ska tänka på att investera i en bra olja.

– Många av de billigare oljorna innehåller väldigt mycket lösningsmedel och inte så mycket olja. När lösningsmedlet dunstar så finns inte så mycket skyddande olja kvar på brädan så jag rekommenderar att man lägger lite extra pengar på en bra vattenlöslig olja.

Till skillnad från en kiselbehandling som endast ger en silvergrå färg kan man pigmentera oljan för att få en infärgning. Pigmenten finns bland annat i bruna, röda, gröna och grå nyanser och hur resultatet blir beror på hur mörkt träet är innan.

– Infärgningen blir inte så kraftig och flagnar inte som de tidigare terrasslasyrerna kunde göra.

När man har tvättat sin trall noga och den har torkat så är det dags att lägga på oljan.

– Använd gärna en pensel på skaft, eller om du använder en roller, efterstryk med pensel, och lägg hellre två tunna än ett tjockt lager olja. Träet kan suga in olika mycket och blir det olja kvar ta en luddfri trasa och torka av och där solen ofta ligger på kanske man får olja en vända till för att mätta det torra träet.

Vad du väljer, olja eller kiselbehandling är en smaksak, men vilket du än väljer så ger det din trall en ökad livslängd och många sommardagar att njuta av den fixade trallen.

Daniel Laning, Tommi Wijkander, Magdalena Melin, Emil Pettersson och Elin Ljungberg har full fart i butiken nu när våren är här. Foto: Helena Andersson
Nu är det dags att ta hand om trallen. Foto: Mostphotos

Kisel eller olja

Kiselbehandling

– Sägs ha effekt upp till tio år
– Mindre arbete då det görs sällan
– Dyrare till en början men billigare på sikt
– Endast silvergrå färg

Olja

– Går att pigmentera i olika färger
– Årligt underhåll
– Bevarar träets naturliga utseende

Powered by Labrador CMS