Våren är här – nu är det dags att plantera årets goda grödor
När våren nu kommer börjar det klia i mångas gröna fingrar. Johannes Wätterbäck, som tillsammans med Theres Lundén driver bloggen Farbror Grön, har nu odlingar såväl i staden som på landet där utomhusodling kombineras med inomhusodling.
– Vi har valt namnet Farbror Grön för att vi vill dela med oss av våra gröna kunskaper och vårt kretsloppstänkande. Vi odlar, tar hand om grödorna i läcker matlagningskost, överblivet avfall komposteras och blir mullrik jord till kommande odlingar.
Här berättar Johannes Wätterbäck om gröna sköna göromål man kan dra igång med redan nu.
Nu är det dags att köpa utsäde, eller använda förra årets gröna potatisar, och plantera potatis.
– Jag kommer göra det under påskveckan och sätter mellan 9–12 potatisar i en dubbel pallkrage. Glöm inte att tillföra näring och inte bara kväverik näring som till exempel hönsgödsel.
Johannes vill även varna för att det kan finnas bekämpningsmedel i gödsel.
– Var försiktig när det gäller organisk, ekologisk, kravmärkt gödsel. Klopyralid och Aaminopyralid från bekämpningsmedel har vi hittat i flera av olika preparat såväl fasta som flytande.
– Japp, kravmärkta produkter får innehålla restmaterial från konventionella odlingar, säger han, och fortsätter, ska du använda sådana gödsel är det viktigt att du tar kontakt med gödselföretag eller försäljningsställe och får det säkerhetsställt att det är 100 procent fritt från dessa pyralider.
Ta vara på ljuset och odla tomat, aubergine och gurka inomhus utan extra belysning. Välj dina soligaste fönster och se till att det finns näring i jorden. Kom ihåg att pollinera tomat och aubergineblommorna och välj pollineringsfria gurkor så som Passandra och Piccolino.
– I vårt burspråk utvecklades plantorna väldigt fint och med pollineringshjälp (en tops som vi duttade med) blev det mängder med tomater på plantorna. Efter det har vi varje år haft inomhustomater. Ibland så mycket att vi inte sett ut genom fönstret och andra år bara någon planta. När man vet att det blir så bra, är det svårt att helt låta bli.
Har du rabarber så gödselvattna dem. Lägg gärna en hink över de största plantorna så att du kan njuta av smörstekta glasrabarber med lite glass och knapriga havregryn. (För recept se bloggen).
Så kallt, har du växthus kan du så alla ettåriga sommarblommor där redan under april, då slipper du gängliga plantor inne, slipper avhärda dem och så vet du att de får ordentligt med sol.
– Över 70 procent av alla växter vi odlar sår vi kallt. Det har förenklat vårt odlande enormt och har dessutom givit fina kompakta plantor som är redo för utplantering utan avhärdning när det våras.
Avslutningsvis tipsar han om att göra sitt eget gödsel.
– Ta vara på ditt guldvatten (ett trevligare namn på urin utspätt med vatten) spä urin med 8 delar vatten eller använd dig av mer kemiska gödsel så kallat handelsgödsel ihop med organiskt material och täckodling. Man kan också göra eget ogräsgödsel.