Andreas Demir är den lokala franchisetagaren på Mocca Deli i Västerås. ”Konceptet är klockrent! Det har bara varit för mig att glida in på en räkmacka, säger Andreas lite skämtsamt. Foto: Avig Kazanjian

Mocca Deli vill vara västeråsarnas vardagsrum

Mocca Deli har öppnat i Västerås. Många västeråsare har redan hittat till det moderna kaféet vid Stora torget. – Vi vill skapa en skön och familjär känsla, säger den lokala franchisetagaren Andreas Demir i en intervju med Västerås Tidnings bilaga City.

Publicerad

Det är brödratrion Tony, Alen och Salle Mansour som ligger bakom konceptet – kafé och deli med mat och fullständiga rättigheter – som grundades i Eskilstuna för fem år sedan.

Till en början som ett test, en kul grej.

– Vi har massor med år i branschen och har drivit restauranger, barer och nattklubbar. Nu ville vi utgå ifrån våra egna intressen, vad vi tycker är roligt att göra, berättar äldste brodern Tony för Västerås Tidning City under besöket i den mysigt inredda lokalen vid Stora torget där tidigare Öhrmans och inredningsbutiken Tinzimara huserade.

Tony Mansour utvecklar:

– Salle är barista och utvecklar kafédelen. Alen är expert på drinkar och jag håller på med mat- och konceptutveckling. Vi ville inte göra det här för pengarna i första hand utan för att vi tyckte det var kul att få göra det.

På Mocca Deli finns något för alla smaker – en kopp kaffe, godsaker, en bit mat eller ett glas öl. Foto: Avig Kazanjian
Foto: Avig Kazanjian

Jag har alltid älskat service, det är det jag brinner för. Oavsett om det handlar om en frisersalong, bilfirma eller ett kafé, det spelar egentligen ingen roll.

Starten i Eskilstuna gav mersmak, den goda responsen var omedelbar. Trots att planerna från början egentligen inte var att det skulle utvecklas till en kedja kände brödratrion ganska snabbt att de hade hittat något.

– Vi anlitade en franschiseexpert och fick lite vägledning med hur vi skulle ta det vidare, berättar Tony.

Det landade i att Mocca Deli öppnade i Örebro – som brukar anses som en ”svår” stad – och när konceptet även där togs emot med öppna armar var succén given.

Norrköping var näst ut och nu är det alltså Västerås tur att som fjärde stad i landet få ta del av kaféet som även är bar, trattoria och … ja, det mesta egentligen.

– Jag skulle säga att det är just mixen och helheten som är vår stora styrka. Att det finns något för alla hos oss, allt från den som kanske bara vill ta en kopp kaffe till den som vill äta eller ta ett glas öl eller vin. Man pratar ofta om ”döda” timmar i den här branschen, här blir det inga sådana.

Med allt från hemgjorda bakverk, matiga hälsotallrikar, sallader, wraps till flatbreadpizzor finns verkligen något för alla.

– Allt görs från grunden, försäkrar Tony Mansour. Flatbread-pizzorna var vi tidigt ute med och det har blivit lite av vårt signum.

Mocca Deli ligger precis vid Stora torget där tidigare Öhrmans och inredningsbutiken Tinzimara låg.
Andreas Demir. Foto: Avig Kazanjian

Västeråsenheten driver bröderna tillsammans med den lokale entreprenören Andreas Demir.

Han fick upp ögonen för Mocca Deli för ett år sedan.

– Det var faktiskt min fru som upptäckte Mocca Deli först och sa att ”Det ska vi starta i Västerås”. Då visste jag inte ens hur upplägget såg ut och vilka som ägde det, men jag tog kontakt med grabbarna och vi klickade direkt. På den vägen är det, säger Andreas Demir.

Han är en välkänd profil i stan och driver även Öhrmans Konditori & Café på Öster Mälarstrand.

– Jag har alltid älskat service, det är det jag brinner för. Oavsett om det handlar om en frisersalong, bilfirma eller ett kafé, det spelar egentligen ingen roll.

Andreas Demir fastnade direkt för Mocca Deli-konceptet.

– Det är klockrent! Det har bara varit för mig att glida in på en räkmacka, säger Andreas med ett garv.

Men utvecklar sin egen betydelse i det hela:

– Jag bidrar ju med min erfarenhet och mitt kontaktnät i stan.

Hur har starten varit sedan ni öppnade i början av november?

– Extremt bra! Västeråsarna har verkligen tagit emot det här nya med öppna armar.

Tony Mansour fyller i:

– Vi fyller ett behov och ett tomrum i city. Vi kompletterar utbudet, vi konkurrerar inte ut någon.

Samtidigt är läget för en nysatsning kanske inte det mest gynnsamma mitt under brinnande pandemi.

– Vi är otroligt tacksamma för att det har gått så bra i de tider som är just nu, vilketvi även har en stor respekt för givetvis.

Det tar Mocca Deli bland annat hänsyn till genom att antalet platser från start inte är maximerat i lokalen.

– Vi har bantat ner till 110-ish från de 128 vi skulle kunna ha plats för. Vi vill att gästerna ska känna sig trygga när de kommer hit och har även en värd som tar emot och bordsplacerar gästerna när det är högtryck.

Med hjälp av erkände arkitekten David Gölen har Mocca Deli skapat en atmosfär och känsla i lokalerna för att skapa en unik upplevelse.

– Det är som ett vardagsrum. Vi vill att det ska vara en skön och familjär känsla dit du kommer som du är, säger Andreas Demir.

Hur kul är det med något nytt?

– Jäkligt kul! Fantastiskt roligt.

Pasta är en av maträtterna på menyn. Foto: Avig Kazanjian×1 / 3Visa bildtextBild 1 av 3
Foto: Avig Kazanjian
Powered by Labrador CMS