Bäääbislycka på Vallby
13 lammungar har hittills fötts på Vallby friluftsmuseum i Västerås. Ett lika säkert som urgulligt vårtecken.
De första lammen föddes redan i mitten av mars, och har hunnit bli stadiga på benen. Den senaste tackan hade lammat bara dagen innan Västerås Tidning fick hälsa på i fårhagen.
– Vi väntar på tre tackor till som ska lamma, så de ungarna kommer när som helst skulle jag gissa, säger Elin Rynger, museiboende på Vallby friluftsmuseum.
Hon berättar att allt har gått bra hittills, men att det är en lammunge som blivit bortstött av sin mamma och därför måste matas med flaska.
– Det var en förstagångstacka som fick två lammungar, och då kan det bli så att de tycker att det bara är den ena som är hennes. När en tacka har bestämt sig för att det inte är hennes unge tar hon inte till sig den. Det är egentligen ett naturligt beteende som kan bli lite fel, berättar Elin Rynger.
Får ni som jobbar här en speciell relation med det lammet nu?
– Ja, det får man ju eftersom den blir så tam. Men sen vill vi ju att den ska tillbaka till flocken, därför tar vi alltid med den hit när vi är här så den får vara med de andra. Vi hoppas det ska vara någon tacka som låter den få vara med lite grann.
Vallby friluftsmuseum får lammungar varje år, och fungerar som en genbank för rasen Gästrikefår, som är en utrotningshotad art.
Vad händer med lammen som föds här sen när de blivit stora?
– Eftersom vi är en genbank för den här rasen är det en del lamm som får vara kvar. En del lamm säljs till andra genbanker, eller att vi byter avelsmaterial med varandra. Några går till slakt också.
Lammen är dock kvar i Västerås hela sommaren, även om en del kommer att beta på andra ställen än just Vallby friluftsmuseum.
– Vi har ett samarbete med andra verksamheter inom Västerås stad, så en del får beta i stadsnära naturparker. Några går ute på Rönnby och det finns en del hängn runt om i Hamre och även på Gryta.