Humlornas surrande – ett givet sommartecken
Humlor som surrar i solen och i sakta mak flyger från blomma till blomma och samlar nektar. Om inte det är sommar, så vad är?
En humla är inte bara en humla, i Västmanland finns hela 24 av Sveriges 38 humlearter representerade, varav en del är lätta att hitta och andra kan vara mycket svårare att upptäcka. Bland andra finns de vanligare, hushumla eller jordhumla, medan få har sett den sällsynta mosshumlan.
Karin Sandberg, biolog på Länsstyrelsen berättar att hon ser att intresset för pollinerare och då framför allt humlor ökar.
– Jag följer flera olika Facebooksidor där det i början bara var ”artnördar” bland biologer som var med, men nu ser man på frågorna att jättemånga har ett nyupptäckt intresse.
Länsstyrelsen i Västmanland har därför tagit fram en lättläst broschyr och en plansch där länets olika humlearter finns samlade. Syftet är enligt Karin Sandberg att väcka intresse för att man ska vilja lära sig mer.
– Länsstyrelsens natur-arbete står på tre ben, vårda, värna och visa och vi vill därför sprida information till allmänheten. Ju mer man lär sig desto mer sugen blir man på att skydda och värna.
Om man vill hjälpa humlorna så säger Karin Sandberg att man framför allt ska inrikta sig på maten.
– Humlor hittar relativt lätt någonstans att bo, men har svårare att hitta mat. Har man möjlighet att plantera nektarväxter i en rabatt eller göra en liten äng i trädgården är det perfekt. Men även om man bor i lägenhet kan man plantera kryddväxter som timjan och oregano och låta dem gå i blom, de är perfekta nektarväxter, säger hon.
Planschen och broschyren, med illustrationer av Maj Persson och texter skrivna av Bo Söderström, finns att hämta i receptionen på Länsstyrelsen i Västmanlands län, Västra Ringvägen 1 i Västerås. Den kommer även att kunna hämtas på länets bibliotek.