Så tar du hand om din hund i värmen
Sommar och sol – helt underbart för de allra flesta människor. Men glöm inte våra fyrfota vänner hundarna, där är det långtifrån alla som trivs i hettan.
Har man en långhårig, gammal eller trubbnosig hund bör man se upp lite extra, men hundar i allmänhet har betydligt svårare än oss människor att göra sig av med överskottsvärme.
– Man behöver vara lyhörd, många hundar visar när de tycker att de är för varmt, till exempel med ett intensivt hässjande, säger Tina Mannerfelt, veterinär på Evidensia Djurdoktorn i Västerås.
Att lämna hunden i bilen en varm sommardag, oavsett om det är sol eller skugga ute, ska man låta bli.
– Prova att sitta kvar i bilen med dörrar och fönster stängda så känner man hur varmt det blir. Det tar inte många minuter innan det blir för varmt och att till exempel ha fönstren öppna eller att använda en liten fläkt hjälper inte så mycket så att hunden kan stanna kvar i bilen ens för en kortare stund.
För att hjälpa hunden att inte bli för varm kan man med fördel bada eller blöta hunden.
– Det behöver inte vara superiskallt, det kan räcka med att blöta öronlappar, huvud och tassar, då kyls hunden ned ganska snabbt.
Har man en hund med ljus nos eller en nakenhund behöver man även använda solskyddsmedel om man är ute i solen.
– Där det inte finns päls kan hunden bränna sig så det är bra att smörja in med ett vanligt solskydd, samma som vi människor använder, säger Tina Mannerfelt.
Men fast man kanske gör allt rätt så kan hunden bli för varm.
– Även här gäller det att använda sitt sunda förnuft. Kräks hunden eller får diarré, svimmar eller börjar ragla är det hög tid att åka till veterinären, om man inte redan gjort det. Man bör även checka upp en hund som blivit överhettad då effekterna kan komma senare.