”Viktigt att hunden är trygg redan innan den lämnas i hundgården”
Hundar är nyfikna djur som behöver mycket stimulans, men för de flesta hundägare finns det tillfällen då man inte kan vara tillsammans med hunden. Då är hundgården ett bra alternativ: här får hunden använda flera av sina sinnen och uppleva världen på ett tryggt sätt.
Helena Lyckoskog är hundpsykolog och instruktör och har arbetat med hundar i över 20 år. Här delar hon med sig av sina bästa tips på hur man vänjer sin hund vid hundgården.
– Tänk på att hunden behöver få lära känna hundgården för att den ska trivas, så var beredd på att lägga lite tid på invänjningen. Det absolut viktigaste är att hunden är trygg redan innan den lämnas i hundgården. Därför ska du inte börja träna din valp innan den är trygg med dig, familjen och miljön i övrigt, säger Helena.
Rätt tillfälle för träning
Träningen handlar till stor del om att få hunden att förknippa hundgården med trygghet och andra positiva känslor. Eftersom nya miljöer kan vara stressande är det en bra idé att se till att hunden är välrastad och ordentligt uttröttad innan hundgården börjar användas, framför allt mentalt. Det är också bra att redan från början anpassa rastgården för aktivitet, till exempel genom bygga den runt befintliga träd och att skapa en upphöjd plats där hunden har god uppsikt över allt som händer runt omkring.
– Var gärna i hundgården tillsammans med hunden för att visa att det är en bra plats, och var noga med att ge hunden något när den kommer in i rastgården, tipsar Helena. Jag har ett träd i min hundgård och brukar trycka in lite köttbullar i barken eller smula ner dem på marken. Det skapar positiv förväntan.
Men ibland räcker det inte med aktiviteter och godsaker för att hunden ska trivas i hundgården. En del hundar har svårt för att bli lämnade och då behöver man jobba med det även utanför hundgården. Helenas råd är att reagera så lite som möjligt om hunden skäller, hoppar eller gnäller. Reaktionerna bekräftar hundens beteende och därför är det bättre att vänta med att släppa ut hunden tills den är lugn och har fokus på annat.
Flexibla lösningar med hundgård
En rastgård kan se ut på många olika sätt. Har man en mindre trädgård är det snabbt gjort att sätta stängsel runt huset, men många gånger är det bästa valet en hundgård byggd av färdiga sektioner som fogas samman med bult och mutter. Den typen av hundgård har många fördelar eftersom den inte kräver några ingrepp i marken, kan ökas i storlek vid behov och flyttas. Helena är en av dem som uppskattar hundgårdens flexibilitet.
– Att montera gick hur smidigt som helst, och jämför man att vara inne eller ute så tycker alla mina hundar att det är roligare ute där de kan uppleva världen genom smak, doft, syn och hörsel. När de har sina behov tillfredsställda så är de nöjda, och då är jag också nöjd, avslutar Helena.