Föräldraträff – för en bråkfri vardag
Som förälder kan man behöva stöd och idéer till en mer konfliktfri och lättare vardag. Därför arrangeras nu konferensen Fokus förälder. – Vi vill att vårdnadshavare ska ges samma möjlighet att fylla på kunskap och uppleva känslan att man inte står ensam i en emellanåt jobbig vardag, säger initiativtagarna Anna och Jenny från Move Pedagogik.
Dagens övriga föreläsningar
• Att stötta barn med psykisk ohälsa
• Att hålla kärleken vid liv i en utmanande vardag
• Dansuppvisning av Växdans kulturskolan
• Förstå, förebygga och hantera Don´t look att my mess, look at my progress
Anna och Jenny på företaget Move Pedagogik, som är initiativtagare till konferensen tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan, säger att de som pedagoger och lärare ständigt får påfyllning av kunskap, de får gå på utbildningar och konferenser där de träffar branschfolk och får lyssna till intressanta föreläsare.
– Vi saknade liknande dagar för föräldrar och så föddes idén att anordna en föräldrakonferens. Vi vill att vårdnadshavare ska ges samma möjlighet att fylla på kunskap, få nya verktyg och träffa andra föräldrar för att byta erfarenheter och uppleva känslan att man inte står ensam i en emellanåt jobbig vardag, säger de.
Flera föreläsningar
Dagen kommer att vara fylld med olika föreläsningar där bland annat Emma Larsson tillsammans med sin son Pontus Lundqvist med Vår tid kommer! ska berätta delar ur sin livsresa, en resa som kantats av både upp- och nedgångar, och ge idéer och tips som kan göra livet lättare för föräldrar och barn då barnet har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.
Västerås Tidning pratade med Emma och Pontus som berättade att Pontus velat föreläsa länge och att nu när möjligheten dök upp tog de den direkt.
Ville inte leva längre
Pontus är diagnostiserad med adhd, autism och har bipolär sjukdom och stundtals har livet varit otroligt jobbigt.
– Jag kontaktade BUP för första gången när Pontus började i förskoleklass då jag bland annat märkte att han hade svårt att förstå de sociala koderna mellan barnen, berättar Emma.
Skolgången har också kantats av mobbing och känslan av att inte passa in.
– Det gick så långt så Pontus inte ville leva längre. Vändningen kom när Pontus bytte skola och äntligen fick en anpassad skolgång med små grupper. Det var ett jobbigt steg, men jag tycker inte att det är exkluderande med smågrupper utan med rätt miljö och pedagogik så ger funktionsvariationer inte så stora problem.
Pontus säger att när han bytte skola föll allt på plats.
– Nu började jag älska att vara i skolan, de kortare lektionerna gjorde att jag kunde hålla mig fokuserad och mina betyg ökade snabbt.
Utmärkta betyg
Nu har Pontus gått ut gymnasiets samhällsvetenskapliga program med utmärkta betyg.
– Jag fick till och med två stipendier för god allmänbildning och goda resultat. För mig var det en stor bekräftelse, säger han.
De berättar att de absolut inte vill komma med något facit i sin föreläsning.
– Vi vill inte ge någon skuld eller skam. Funktionsvariationer har så otroligt många ansikten. Men vi har några tips som vi tror kan vara viktiga och det är att se till att få tillräckligt mycket sömn. Se till att dagarna har struktur, som till exempel att gå upp samma tid varje dag och inte minst tror vi att fysisk aktivitet är väldigt viktig.
– Och våga ta chansen om den erbjuds, eller kämpa för rätt till anpassad miljö. Vi vill sprida hopp till andra, det kan vända och man kan få barn som älskar skolan.
Fakta
Plats: Rudbeckiussalen, Kyrkbacksgården Västerås
Tid: insläpp i lokal 8.00 start 8.30-16.30
Pris: 295 kr på plats, 350 kr digitalt
Mer information: www.movepedagogik.se