GAL(E)T STOR. Fredrik ”Fredda” Larsson med sitt enorma byte, ett vildsvin på inte mindre än 210 kilo. Sverigerekordet ligger på 241 kilo. ”Jag blev chockad när jag såg hur stor den var”, säger han. Foto: Stefan Lindgren

Surabon sköt ett vildsvin på 210 kilo

210 kilo tung, 2,55 meter lång och med betar på över 20 centimeter. Vildsvinet som Surahammarsbon Fredrik Larsson lyckades fälla dagen före nyårsafton var en bjässe av rekordstora format. – Jag blev chockad när jag såg hur stor galten var, säger Larsson.

Publicerad

Det är sen kväll den 30 december.

Fredrik ”Fredda” Larsson och hans far – båda med ett brinnande jaktintresse – är likt varje vinter de tio senaste åren på plats på jaktmarken i norra Västmanland för att jaga vildsvin.

Men det här blir ingen vanlig dag i skogen.

Fredda Larsson, 46 år, berättar själv för Västerås Tidning om känslan och hur det gick till när han sköt ett av Sveriges största vildsvin.

– Vi var vid en åtel som har varit en fredad zon ganska länge och som vi avsiktligt har sparat. Vi hade sett stora hack ungefär i midjehöjd på ett av de tjärade träden tidigare och förstod att det var fanns en riktigt stor gris i närheten. Klockan närmade sig 20.30 på kvällen när jag fick syn på ”skyddslingen” som skickas fram först. Sedan hörde jag stora, tunga steg – likt en älg – i skogen och förstod vad som var på gång. Spänningen steg och det var inte vilopuls då direkt! Från 60 meter fick jag sedan ett drömläge serverat på silverfat och kulan träffade bakom örat. Det blev en snabbt avslutad jakt, den var död omgående.

Det visade sig vara en galt på 210 kilo – troligen en av de största som har skjutits i Västmanland och i absolut Sverige-topp där rekordnoteringen ligger på 241 kilo från småländska Aneby 2014.

Vad var känslan när du närmade dig galten?

– Man var alert, haha. Jag tog det ganska varligt och hade fingret på avtryckaren när jag gick fram. Det var nästan en chock när jag kom nära och fick se hur stor den var. Den var helt enorm.

Hur känner du nu ett par dagar senare?

– Det känns så klart jätteskojigt. Det blev som en tidig nyårssmäll. Jag lär aldrig i mitt liv skjuta ett sådant här stort djur igen. För de som jagar älg går det väl närmast att beskriva som känslan av att ha fällt en 25-taggare, säger Fredda Larsson, som uppskattar åldern på galten till fem, sex år.

Den numera styckade grisen fick först hänga i garaget hemma i Surahammar.

– I utsträckt längd mätte den 2,55 meter.

Nästan än mer imponerade var storleken på de rakbladsvassa betarna.

– De stack ut med 8,7 cm från käken, vilket brukar motsvara ungefär en tredjedel. Så jag skulle uppskatta att betarna är mellan 21 och 25 cm stora.

Men det ska expertisen få ta hand om.

– Jag ska anlita en konservator som på rätt sätt får hantera de sköra betarna och sedan ska jag skicka in dem för bedömning.

Likt horn på hjortdjur klassificeras sedan betarna i guld-, silver- eller bronsklass.

– Jag tror på guld i det här fallet, säger jägare Larsson.

Den stora grisen var ingen brunstgalt så köttet går dessutom troligen att ta vara på.

– Vi inväntar provsvaren först, sedan kan det nog bli några kilo korv, säger Fredrik Larsson med ett skratt.

Vildsvinsstammen har enligt Svenska Jägareförbundet ökat mycket kraftigt under de senaste 30 åren. Avskjutningen ökar givetvis också i takt med detta – under 2017 sköts över 100 000 vildsvin i Sverige, närmast en femdubbling på de senaste tio åren

Fredda Larsson uppmanar gärna flera jägare till just vildsvinsjakt.

– Många vildsvin tränger sig på och gör stor skada, de behöver begränsas. Vi vill dra vårt strå till stacken, men skjuter rätt grisar för att behålla en stark grisstam.

Den stora grisen var ingen brunstgalt så köttet går att ta vara på. ”Vi inväntar provsvaren först, sedan kan det nog bli några kilo korv”, säger Fredrik Larsson. Foto: Stefan Lindgren
Powered by Labrador CMS