Julia hjälper människor att må bra: ”Prioritera aldrig bort sömnen”
Hamsterhjulet med jobb eller studier, motion är en stor källa till stress för många. När man adderar saker som sociala sammankomster, fritidsaktiviteter och sociala medier ökar stressnivån ytterligare. Hur bör man egentligen tänka och göra för att mäkta med?
Sömn, motion och planering, är det korta svaret som Julia Björknert kan ge. Hon flyttade till Västerås för ungefär två och ett halvt år sedan och driver det egna företaget Julia The Phoenix.
– Jag är traumainformerad coach och utbildar mig till stresspedagog, det är ett sätt för mig att bredda min kunskap och få ännu mer verktyg för att hjälpa människor att må bättre.
Hon håller i föreläsningar samt hjälper både individer och grupper.
– Jag har själv mått väldigt dåligt och vet hur det är att inte må bra och inte riktigt veta vad man ska göra åt det för att man inte har rätt verktyg och är osäker på hur man ska få hjälp. Den situationen har jag själv varit i och därför känns det väldigt värdefullt att få hjälpa andra.
Vilka är de främsta orsakerna till att människor inte mår bra?
– Det beror på hur man ser det, det kan vara stressorer och vad man har varit med om tidigare. Man kan vara inne i en stressig period och må dåligt på grund av det, eller så är man en person som bär med sig olika saker i bagaget. Man kanske har varit utmattad tidigare eller vill prestera mycket för att man fick bekräftelse på fel sätt som liten.
Det sistnämnda kallas för trauma med litet t och handlar om anknytning i uppväxten, förklarar Julia Björknert.
Stress påverkar hälsan
Stress har stor inverkan på den mentala hälsan och ännu mer om en person antingen lidit eller lider av psykisk ohälsa.
– Har du varit med om något är det större risk att du är mer känslig för stress och det handlar om människans nervsystem. Du blir lättare uppstressad, du stannar kvar i stressen längre och du har svårare att ta dig ur den.
Hur behöver man tänka för att mäkta med vad det innebär att vara människa?
– Det handlar jättemycket om att bli medveten om vad man själv värderar och vad som kanske snarare är normer som man försöker uppfylla för andras skull. Vilka krav sätter jag på mig själv för att jag vill uppnå det här och vilka krav tror jag att jag måste uppnå för att ”alla andra gör det”.
– När man väl har det klart för sig gäller det att prioritera kring det. Sömn, mat och motion är viktigast, så när jag fyller de behoven, vad hinner jag då med och vad kan jag skjuta på i framtiden?
Julia Björknert konstaterar att människor ofta överskattar vad vi faktiskt kan hinna med mitt i vardagsstressen.
– Det finns ett citat som lyder ”vi överskattar vad vi ska hinna med på ett år men vi underskattar vad vi hinner med på tio år”. Att försöka tänka och planera i längre tidspann gör det lättare att mäkta med.
Svårt att sortera intrycken
Det finns många fördelar med sociala medier, men när det gäller förväntningar och krav som vi människor ställer på oss själva på grund av vad vi ser i flödet är det en stor nackdel.
– Våra hjärnor är inte anpassade till att ta in det informationsöverflöd som sociala medier innebär. Hjärnan kan inte sortera intrycken, så när du sitter och scrollar i din mobil och ser att en av dina vänner har fått barn, en har gift sig, en har köpt hus, en har blivit befordrad och en tränar sex dagar i veckan och har den perfekta kroppen enligt normen. Då kan hjärnan inte sortera ut att det är flera olika personer som gör allt det här utan att det är en enda person, och då tänker du att du måste göra allt det där.
– Det är viktigt att försöka bli medveten om vad man ser och att hjärnan har begränsningar.
Slarva inte med sömnen
Det är nu vi återkommer till orden sömn, motion och planering. Det är det viktigaste bitarna till en bra grund att stå på.
– Man ska aldrig, aldrig bortprioritera sömnen. Visst, någon eller några dagar klarar du med för lite sömn, men det får väldigt fort en väldigt stor påverkan på ditt mående om du sover för lite. Sedan är det viktigt med motion, någon form av rörelse varje dag. All rörelse är bättre än ingenting.
– Planering är jätteviktigt. Se över hur dina veckor och månader ser ut, om du uppfyller de behov du har av återhämtning, motion, socialt liv och så vidare.