Adam och Oliver tar Asien till Västerås
Oliver Ljungqvist och Adam Wedholm har mycket gemensamt, de är lika gamla, de har känt varandra sedan de var tolv år, de båda gick natur och fotboll på Widénska gymnasiet för att sedan jobba sig upp inom restaurangbranschen. Och nu är de officiellt för första gången restaurangägare för den gemensamma nordasiatiska fusionrestaraurangen Adam & Oliver.
Under sina 30 levnadsår har både Adam och Oliver skapat sig imponerande cv:n inom restaurangbranschen.
– Jag har gjort det här hela mitt liv, jag började i disken när jag var 15 och sedan har jag jobbat med olika delar. När jag flyttade till Stockholm växte mitt vinintresse vilket ledde till att jag gjorde en sommelierutbildning där. Sedan har jag jobbat på en massa krogar som sommelier, kypare och hovmästare, berättar Oliver Ljungqvist.
Han fortsätter:
– Sen tog det väl stopp för mig, jag kände att jag var klar med Stockholm och flyttade hem till Västerås.
Efter att ha flyttat hem till Västerås arbetade Oliver bland annat som restaurangchef på Di Spagna. Adam Wedholm gick samma väg som Oliver, och när han var 20 år började upplärningen till kockyrket på Frank i Västerås.
– De lärde upp mig på Frank och jag var där i fyra år innan jag flyttade till Australien. Där körde jag ett år i Melbourne och efter det kände jag att jag inte var redo att komma hem riktigt än. Frank var bäst i stan och jag hade redan gjort det, så jag började se över mina alternativ och kände att jag lärde mig mer och utvecklades mer som person utomlands. Så det blev Hongkong för mig, jag jobbade som kock på Frantzéns i Hongkong och sedan fick jag förtroendet att vara med och öppna en ny restaurang för Frantzéns i Shanghai, berättar Adam.
Timingen var dessvärre inte vidare gynnsam för Adam.
– Det var ju då 2020, så min resa tog stopp innan den ens hann börja. Jag hade boende och allt klart men det var bara att åka hem till Sverige och avvakta. Man trodde ju att det skulle gå över fort, men nu vet vi alla att det inte var så det blev.
Där någonstans började fröet som skulle blomma ut till restaurangen Adam & Oliver gro.
– Vi har ju känt varandra sedan vi var 12 år och pratat om vad vi saknar och vad vi vill göra med våra liv och karriärer. Så vi har snackat om det lite titt som tätt men andra grejer har kommit i vägen, Adam har varit ute och rest och det har varit en pandemi. Men nu får vi göra det vi vill göra, äntligen, säger Oliver.
Restaurangen hade en fullbokad premiäröppning den 14 oktober och därefter har allt flutit på över förväntan.
– Vi är sjukt nöjda med att vara en nyöppnad krog, jag har varit med och öppnat några krogar och det är väldigt sällan kul. Men vi har haft kul. Det är långt ifrån 100 procent, men att ha så lite problem kontra mot hur det brukar kunna vara är vi sjukt nöjda över. Vi känner varje dag att det blir bättre och bättre, säger Oliver.
Ni beskriver konceptet som asian fusion, men vad exakt innebär det?
– Nordiska smaker och asiatiska tekniker skulle kunna sammanfatta vår take på det. Vi inspireras av Sydostasien där det finns mycket mer än bara chili, ingefära och lime. Vi använder deras sätt att tillaga maten men använder till exempel röding, säger Adam.
– Det är ett väldigt bra sätt att beskriva det på. Vi har en rätt med fermenterad smörsås, och smörsås är ganska vanligt förekommande på nordiska restauranger, men vi använder fermenterad vitsparris och syrar upp den med, säger Oliver.
På Adam & Oliver rekommenderas det att man äter minst tre rätter. Oliver förklarar varför.
Jag rekommenderar vår ”Yin och yang”.
– Man kan inte äta bara en varmrätt, för det är ingen klassisk varmrätt utan mer en mellanrätt. Det är helt enkelt väldigt svårt att bli mätt på bara en varmrätt. För oss känns det så omodernt att gå ut och äta nåt tungt så att man får ont i magen. Att det definieras av mängden mat man får. Här är kvalitet viktigast, vi står från klockan 08 och lagar mat och lägger ner kärlek i det, då vill vi inte servera en stor köttbit på 300 gram för det är inte ett mått på kvalitet. Vi vill att man ska uppleva flera olika smaker i en och samma sittning.
Hur landade ni att det var just asian fusion ni skulle satsa på?
– Vi såg ett hål här i Västerås. Locavore på Steam Hotel kör någon form av asian fusion, men har ofta fullbokat för hotellgäster. Det är stort i Stockholm och vi gillar att jobba med det, och när jag var i Hongkong och jobbade fick jag mer kött på benen inom just det, säger Adam.
– Sen är det mat som tilltalar oss båda och många andra, säger Oliver.
Innan Adam & Oliver flyttade in i lokalen på Smedjegatan huserade där Texas Longhorn. Innan premiäröppningen har lokalen totalrenoverats och förvandlats till en inbjudande kombination av skandinavisk och asiatisk inredning.
– Taket var helt svart, det är som dag och natt, säger Oliver.
– Handikapptoaletten är kvar på samma plats och delar av köket, men utöver det har vi gjort om helt, vi har till och med satt upp nya väggar, säger Adam.
Oliver fortsätter:
– Vi ville göra det rätt från början eftersom vi ser långsiktigt på det här.
Inredningen har Julia Schiller och Agnes Wadefjord på Öbergs i Västerås fulländat.
– Vi kan ju ingenting om det där så jag kontaktade Julia Schiller och bad om hjälp. Då sa hon ”vad håller du på med, du har skickat bilder på åtta olika restauranger?”. Då sa jag att det är just därför vi behöver hjälp. De har gjort ett jättebra jobb och knutit ihop det här till en och samma påse och fått det att funka, säger Oliver.
Hur ser ni på framtiden?
– Vi vill bygga vidare på det här och göra det så bra som möjligt. Både när det gäller matlagningen och service. Först ska vi få det att klicka, sedan utveckla det vidare, säger Adam.
Eftersom det är första gången de båda äger en restaurang vill de skapa en arbetsplats de själva alltid har drömt om.
– Vi vill skapa en bra arbetsplats där alla får utrymme att vara lekfulla, utvecklas och inte behöver stå och stampa på samma ställe. Vi ska vara ett team som utvecklas tillsammans, säger Oliver.
Vilken är er favoriträtt på menyn?
– Råbiffen är väldigt bra, säger Adam.
– Jag rekommenderar vår ”Yin och yang”. Det är en rätt med biff från Närke, smörsås, rödvinssky, shiitake, Karl-Johan och enoki-svamp, säger Oliver.