Krogstart med mersmak – Smedjan kök & bar växer
Det är ett av de nyaste tillskotten på Västerås citys restaurangscen – men redan efter två månader berättar ägaren Stefan Nyström att krogen i den gamla Bankiren-lokalen ska växa – med en bakficka. ”Vi får ingång från två sidor”.
Bankirens gamla lokaler på Smedjegatan 13 mittemot Igorgallerian har fått nytt liv.
Sedan slutet av september lyser det nu Smedjan kök och bar på fasaden – och invändigt är inte mycket sig likt.
– Jag tycker det blev rätt bra om jag får säga det själv. Vi har gjort om allt, det var inte mycket som gick att spara. Jag skulle tro att många som var på Bankiren tycker att det är rätt så fint här inne, säger Stefan Nyström, ägare tillsammans med Anders Melhag.
Är det något gammalt Bankiren-folk som kommit förbi?
– Några har tittat in, några har blivit kvar. Men de flesta kunderna är nya.
Den tydliga inriktningen är svensk husman.
– Ingen pizza eller hamburgare, det finns det så många andra som gör jättebra i stan.
I stället handlar det om klassiker med allt ifrån isterband, biff Rydberg, kalvlever anglais till femöring både lunch- som kvällstid.
– Jag tycker att vi ligger på en rätt så låg prisbild – gästerna kan få kvällsisterband för 159 kronor, och Biff Rydberg på oxfilé för under 300, säger Stefan Nyström och drar paralleller till klassiska ställen som Tennstopet och Pelikan i Stockholm
– Jag skulle säga att vi är ett alternativ för den stora massan, lite ”medel-Svensson”.
Hur har starten varit?
– Att arbeta in ett nytt lunchställe är inte det lättaste just i dessa tider, det är inte lika många som äter lunch på restaurang. Men det blir hela tiden bättre och bättre och helgerna är bra.
Då är det många som förutom över en bit mat antingen hänger i baren eller sitter i loungedelen och tar en drink.
Och redan nu kan Stefan Nyström presentera en nyhet – Smedjan Bakfickan.
– Vi gör hål här i väggen, säger han och pekar ner mot hörnet av loungdelen. Sedan blir den nya bakfickan i den gamla tobaksaffärens lokaler på Vasagatan och vi får ingång från två sidor. Vi sätter upp en glasdörr som skiljer lokalerna åt.
När kan det bli klart?
– Vi vet inte riktigt än, så fort det går. Bygglov finns och fastighetsägaren håller på med ventilationen.
Vilket koncept blir det?
– Vi har inte exakt bestämt koncept, men det kommer att bli något även för den yngre publiken.
Stefan Nyström har varit i krogsvängen i Västerås sedan 1990-talet. Bland annat som engagerad i klassikerna Bill och Bob och Restaurang Å.
De senaste åren har han haft restaurangen på Frösåker Golf & Country Club.
Hur känns det att att vara tillbaka i citys krogvärld igen?
– Jag tycker alltid det är roligt med en nyetablering. Det har blivit tuffare med konkurrensen, men det känns bra att inte ha öppet längre än till omkring halv 12 om kvällarna. Jag är för gammal för att driva krog efter tolv, säger Stefan Nyström med ett leende.
Han hyllar samarbetet med fastighetsägaren Kungsporten.
– Vi fick tillgång väldigt tidigt till lokalen och var hyresfria fram till öppningen. Kungsporten har varit väldigt tillmötesgående och ställt upp med flera saker.