En do(o)er. Sam Nurmi på huvudkontoret för nya storsatsningen Dooer – ett modernt alternativ till den traditionella bokföringsbyrån. Med hjälp av artificiell intelligens och användarvänlig mjukvara förenklas bokföringen för den som driver företag. ”I dag har vi tusentals företag i kö som väntar på att få bli kunder”, säger Sam Nurmi. Foto: Lasse Blom

Här är superentreprenören Sam Nurmis nya storsatsning

Det finns många entreprenörer i Sverige. De mest framgångsrika kallas ”superentreprenörer”. Dit hör i allra högsta grad Sam Nurmi som startade Loopia i Västerås 1999. Nu är det fullt fokus på nya storsatsningen – Dooer. – I dag har vi tusentals företag i kö som väntar på att få bli kunder, säger Sam Nurmi i en lång intervju i senaste numret av Västerås Tidning Business.

Publicerad

Västerås Tidning Business träffade Sam Nurmi på Dooers huvudkontor i Stockholm. Här berättar Sam Nurmi om sin resa som startade i Västerås. Första företaget, Loopia, startade Sam i Kopparlunden i Västerås 1999. Under sin tid som serieentreprenör och företagare har Sam hunnit fundera mycket kring utmaningarna med företagande.

– Alla företag måste bokföra enligt lag, vilket i dag medför krav på förkunskaper inom ekonomi och administration för de som vill driva bolag. Tråkig, omständlig och tidskrävande bokföring och administration avskräcker entreprenörer och tar fokus från det man egentligen vill och bör hålla på med som företagare. Med Dooer blir bokföringen både billigare och enklare. Så enkel att vi inte ens vill kalla det för bokföring längre, menar Sam.

Du blev känd när du med framgång startade Loopia. När och hur föddes den idén?

– Idén föddes när jag var 17 år och bodde i Uppsala. Det här var 1994, innan den så kallade IT-boomen riktigt kommit igång. Webben var i sin linda och få tänkte på potentialen med webbhotell. Jag tänkte att om 10 till 20 procent av alla företag i Sverige skulle ha en hemsida framöver och jag fick en del av det så skulle det bli en ganska bra affär. Jag gjorde en liten affärsplan och gick till AMS för att söka starta eget-bidrag men fick “nej” eftersom handläggaren inte trodde på min idé. De tyckte det var för tidigt. Jag kunde dock inte släppa idén, så när jag 1999 flyttade till Västerås startade jag Loopia webbhotell med ett ihopsparat kapital på 65 000 kronor. De första tre åren skötte jag allt själv och utvecklade hela infrastrukturen. Loopia växte till det största webbhotellet i Sverige. Vi hade 40 procent av marknaden och över 100 000 kunder när jag sålde företaget 2005.

Hur upplevde du företagsklimatet i Västerås?

– Teknikbyn och Groddlokalerna i Kopparlunden betydde mycket för Loopias start. Under 2007 startade jag ju även Pingdom i Västerås och det var en väldigt positiv upplevelse det med.

– Nu med erfarenheterna från Stockholm måste jag säga att Västerås har ett jättebra företagsklimat. Staden är lagom stor, det är nära till allt och lätt att trivas. Hittar man då rätt medarbetare, vilket jag haft turen att göra, finns det goda förutsättningar att bygga en stark företagskultur och kontinuitet i bolaget. Både Loopia och Pingdom blev attraktiva arbetsplatser i Västerås, något jag vill att Dooer också ska bli.

Många, speciellt västeråsare, är nyfikna på hur din vardag ser ut i dag.

– Det blir såklart väldigt mycket Dooer, men jag försöker hitta tid för träning och andra aktiviteter och nöjen. Sen är det viktigt för mig att umgås med vänner och ha ett bra socialt liv.

Hur ser dina engagemang ut i dag och dina roller?

– Jag jobbar väldigt hands-on med Dooer, men har investerat i andra bolag också. Till exempel Automile som drivs av Jens Nylander.

Hur fick du idén med Dooer?

– Det var min frustration med bokföring, redovisning och branschen i stort som fick mig att starta Dooer. Under åren som egenföretagare har jag känt att det finns en enorm utvecklingspotential där. I stort sett hela bokföringsbranschen är fast i ett föråldrat tankesätt och utnyttjar inte modern teknik. Det finns massor av utrymme att göra administrationen kring företagande så mycket enklare, bättre och mer prisvärd.

– I början pratade jag med flera stora aktörer i redovisningsbranschen men när jag märkte att incitament att utvecklas nästan saknades helt bestämde jag mig till slut för att ta saken i egna händer och lösa det själv.

Kan du kort berätta om Dooers verksamhet? Ni har till exempel etablerat kontor i Västerås. Fler orter på sikt?

– Dooer är en fullservice bokföringsbyrå, med modern egenutvecklad mjukvara som täcker företagarens hela behov av bokföring och redovisning. Teamet består av entreprenörer, utvecklare, ekonomer och redovisningskonsulter som alla drivs av att förenkla livet för företagare. Vi använder artificiell intelligens och maskininlärning för att automatisera manuella processer och utveckla digitala, smarta och användarvänliga funktioner. Västeråskontoret arbetar just nu med mjukvaruutveckling och framtida produkter. Tanken är att växa våra team både i Västerås och i Stockholm.

Marknadspotential på sikt för Dooer?

– I dag finns det över en miljon bolag i Sverige och cirka 18 000 redovisningsbyråer. Varje år startas dessutom 70 000 nya bolag, en siffra som kommer att öka. Så marknaden är stor. För några år sedan var självkörande bilar framtid. I dag kan en Tesla köra av sig själv med stöd av kant- och mittlinjer på vägarna och inom några år kommer bilarna vara helt självgående. Det kommer vara samma utveckling för bokföringen. Vi har redan fått enormt positiv respons och intresset för tjänsten är stort. I dag har vi tusentals företag i kö som väntar på att få bli kunder. Vi vill utveckla Dooer till den största aktören inom bokföring och redovisning i Sverige, och på sikt även etablera oss utomlands.

Har du några andra projekt i ”röret”?

– Inte just nu, men jag har en del idéer. Jag gillar ju att analysera saker, och då upptäcker man ofta förbättringspotential och möjligheter. Jag har en lista på över 2 000 idéer som jag byggt upp ända sedan jag var 15 år gammal, vissa beskrivna med en one-liner, andra mer i detalj. Men man måste fokusera. Jag minns när jag var 17 och skulle flytta hemifrån. Jag insåg att jag hade hela papperstravar med idéer, men att jag aldrig skulle lyckas om jag inte började fokusera på en idé i taget. Jag försöker leva efter den principen och det har fungerat bra för mig. Man kan inte göra allt på en gång.

Har du något drömprojekt som du vill förverkliga?

– Dooer är ju mitt drömprojekt just nu. Men alla projekt där jag lyckas göra skillnad och skapa värde genom att hjälpa någon är egentligen drömprojekt för mig. Får jag till exempel höra att Dooer gjort det enklare och billigare för någon att ta steget och komma igång med sitt första bolag, eller att en företagare fått mer tid över till sin familj så skulle det betyda mycket för mig.

Ångrar du något beslut du fattat som företagare?

– Som företagare är man hela tiden ute på en oförutsägbar resa, så man kommer göra misstag längs vägen. Det viktiga är att man inte gör för många misstag i rad, eller för stora, samt att man lär sig av dem snabbt och korrigerar. Det är ju en del av utvecklingen. Så ja, jag har gjort många misstag och tagit beslut jag senare ångrat, men jag har lärt mig av dem och för det mesta har jag lyckats undvika liknande fel igen.

Det här är Sam Nurmi

Född: 1977 i Åbo.

Bostadsort: Stockholm.

Utbildning: Gymnasium.

Första jobbet: Jag ville jobba som regissörmen det blev att hålla ordning på bagagevagnarna på Arlanda.

Äter helst: Polly-godis.

Fritidsintresse: Jag har ett stort intresse för allt kreativt, skapande, design, form och kultur.

Mobiltelfon? iPhone 7

Bästa platsen i Västerås: Strandpromenaden Elbakajen till Framnäs är rogivande.

Powered by Labrador CMS