Nyanlända entrepenörer pitchade sina företagsidéer
Kurser i konsthistoria och en kaféverksamhet – det var några av de företagsidéer som pitchades under onsdagen. Det är en del i det företagarprogram som Nyanlänt företagande ordnat sedan 2015 – för att uppmuntra och locka nyanlända till att starta egna verksamheter.
Hösten 2015 var det många personer som flydde till Sverige, och landet hade ett rekordhögt asylmottagande. I samband med det startade organisationen Företagarna i Mälardalen och i Stockholm projektet Nyanlänt Företagande. Idag är det ett företag, och projektet har även startats upp på flera andra ställen i landet.
– För vår del började det i Västerås och i Norberg med kurser i företagande för nyanlända. Ur det kom den här idén med att vi vill lära nyanlända människor hur det är att driva företag i Sverige, rent praktiskt, där vi startar övningsföretag för de här personerna, berättar Martin Elford som är vd på Nyanlänt företagande.
Programmet består av elva workshops, där kurdeltagarna bygger upp sin idé kring ett företag. Medlemmar från Företagarna i Mälardalen och Stockholm fungerar som handledare. Fram till idag har ungefär 25 program genomförts i Mälardalsregionen, och ett 20-tal företag har startats av nyanlända som gått kursen.
– Syftet med det är att man rent praktiskt ska förstå vad som krävs för att starta ett företag, vilka tillstånd som krävs om man till exempel vill starta en restaurang. Men vi jobbar också mycket med den personliga utvecklingen och en del i det är även att utveckla det svenska språket, säger Martin Elford.
Under onsdagen pitchade en del av de som gått programmet sina företagsidéer, som en i utbildningen. En av dem var Celly Paillet, som bor i Köping, som berättat om sin idé om att starta, och leda, kurser i konsthistoria.
– I mitt hemland studerade jag konsthistoria och arkeologi, så min affärside är att erbjuda kurser i det. Jag tänker mig det som studiecirklar men även riktat till företag. Jag tänker även att jag ska ha kurser i ledarskap, berättar hon.
En annan som var med var Sahar Shahidi som höll ett föredrag om hållbarhet i världen.
– Det skulle ha varit 30 minuter, men det blev faktiskt bara 20 minuter för jag var lite nervös, säger hon och skrattar.
En del i kursen handlar just om att öka självförtroendet, att prata mer svenska, och språket var något som hon tog upp i sitt föredrag.
– Det här var mitt första föredrag, det är något jag aldrig gjort förut. Sen har jag även en idé om att ha ett företag senare, men just nu fokuserar jag på mina studier i svenska, säger Sahar Shahidi.