Rapport: Företagsklimatet har blivit sämre i Västerås
När den årliga rankingen av företagsklimatet idag släpptes är det flera tunga besked för Västmanland. Sju av tio kommuner backar i undersökningen. I tre kommuner finns det dock anledning att fira.
Idag släpps resultatet av rankingen av Svenskt Näringsliv undersökning Lokalt Företagsklimat. Rankingen omfattar samtliga Sveriges 290 kommuner. Rankingen grundar sig i de enkätsvar som företagare svarade på under intervjuperioden januari till april 2017. I Västmanland har 907 företagare svarat, och rankingen inkluderar även statistiska faktorer.
Hallstahammar som i många år haft starka placeringar intar platsen som länsetta, men tappar hela 37 placeringar. Därmed faller man till 96:e plats och håller sig bara nätt och jämnt kvar på topp hundra. Störst fall står dock Västerås för. Kommunen lämnar en fin 46:e plats och tappar hela 78 placeringar ned till plats 124. Därmed är Västerås den av de större städerna som, tillsammans med Sundsvall, tappar mest i hela Sverige. Även Surahammar står för ett stort fall när kommunen faller 64 placeringar ned till 252:a plats. Övriga kommuner som tappar i Västmanland är Arboga (-29), Sala (-17), Fagersta (-14) och Norberg (-22)
Ljusglimtar
I länet finns dock även några positiva besked. Kungsör klättrar rejält i rankingen och tar sig upp 21 placeringar. Även Köping klättrar med 17 placeringar samtidigt som Skinnskatteberg tar sig upp nio steg. Kungsör och Köping visar därmed att man dragit lärdomar efter de båda kommunernas tapp förra året då de föll med 64 respektive 73 placeringar. Båda kommunerna gör nu satsningar på näringslivsarbetet och har även inlett ett utökat samarbete på området, tillsammans med Arboga.
Skinnskattebergs klättring innebär att man gör sitt bästa resultat på hela 8 år. Ett verkligt positivt besked som förhoppningsvis är början på en nytändning för näringslivsarbetet i kommunen.
Kommentar från Claes-Urban Boström, kommunchef hos årets länsklättrare Kungsör:
– Vi har vidtagit en rad åtgärder för att visa att vi är på tårna och tar näringslivsarbetet på allvar. Vi har bland annat förtydligat vår upphandlingspolicy för att möjliggöra för fler små och medelstora företag att medverka i de upphandlingar som vi genomför. Vi har också startat ett omfattande samarbete inom KAK (Kungsör-Arboga-Köping) där vi tillsammans med näringslivet tittar på inom vilka områden vi kan öka samarbetet mellan kommunerna men också med näringslivet.
Svenskt Näringslivs regionchef Kristin Lahed:
– Utvecklingen i Västmanland är dyster i förhållande till andra jämförbara regioner i Sverige, men vi ser samtidigt att en rad kommuner har inlett långsiktiga satsningar på att förbättra näringslivsklimatet. Vi hoppas att detta kommer ge utslag framöver, för ur ett nationellt perspektiv brukar responsen i de kommuner som satsar bli god. Därför är målsättningen viktig, liksom att både politiker och tjänstemän jobbar fokuserat och systematiskt tillsammans med företagen.