ANNONS

Är det läge för barnvakt på semestern för att rädda relationen?

Semestern är en tid då det blir plågsamt uppenbart för många hushåll att det där med att dela jämlikt på arbetsbördan i hemmet inte är vare sig självklart eller enkelt. Hur ska man till exempel förhålla sig till barnen under semestern, när ordinarie förskolor inte är ett alternativ? Där kan man ju bara ha dem när båda föräldrarna jobbar.

Publicerad

Annons från Yepstr

 

Självklart vill de allra flesta föräldrar (om inte alla) verkligen tillbringa riktig kvalitetstid tillsammans med barnen på semestern. Men de allra flesta föräldrar vet också att det är ett riktigt slitigt arbete att ta hand om barn dygnet runt. Det är också lätt att ena föräldern drar ett tyngre lass med barnen än den andra, eftersom det är vanligt att barn har olika typer av anknytning till sina båda föräldrar.

Barnvakt kan ge avlastning under semestern

För att semestern ska bli vilsam för alla inblandade, barn såväl som vuxna, kan det vara intressant att tänka sig utanför familjens gränser när det gäller barnpassning. Det kan vara nog så behövligt att ta in en barnvakt under semestern, även om man själv officiellt sett är ledig.

 Det kan dock vara krångligt att hitta en bra barnvakt i området runt Stockholm, enligt Yepstr. Yepstr är en tjänst som förmedlar flexibel arbetskraft inom ett antal områden, som till exempel barnpassning. Det finns många sätt att hitta en barnvakt utanför familjen idag, och det kan vara klokt att vara noggrann när man väljer vem som ska få ta hand om barnen på sommarlovet.

Bra att tänka på när man ska hitta barnvakt i Stockholm

Det finns några saker som är bra att tänka på när man ska hitta barnvakt i Stockholm. Först och främst behöver man tänka igenom vilka behov man själv har och vilka behov ens barn har. Kommer det vara bäst med en yngre, aktiv person som aktiverar barnen under barnpassningen, eller är det bättre med en trygg, äldre barnvakt som har mycket erfarenhet?

Det viktigaste är självklart att barnen och barnvakten trivs tillsammans. I dag behöver man inte nöja sig med vem som helst som skickats ut av en barnvaktsförmedling. Man kan gott kräva att få intervjua flera olika barnvakter innan man anlitar dem för att kunna känna efter om det är en bra match eller ej.

Sommaren är ofta en tid av öppna scheman och fri planering. Då kan det vara bra att hitta en barnvakt som är tillgänglig på flexibla tider och som finns i ens närområde. Många ungdomar väljer att ta sina första steg in på arbetsmarknaden via tjänster som barnpassning, och det är inte osannolikt att man kan hitta en bra barnvakt i sitt eget kvarter.

Så hittar man en försäkrad barnvakt som omfattas av RUT

Det finns vissa fördelar med att fundera över vilka former man anlitar en barnvakt på. Två saker talar för att gå via en etablerad arbetsgivare eller tjänsteförmedlare: försäkringar och RUT-avdrag. Att barnvakten är olycksfallsförsäkrad via en extern uppdragsgivare är bra för dig som inte själv vill ta det arbetsgivaransvaret.

Barnpassning är en hushållsnära tjänst som man kan göra RUT-avdrag för. Det finns dock vissa undantag. Till exempel får barnvakten inte vara släkt med barnet. Barnpassningen måste också ske i eller i anslutning till barnets hem. Däremot kan det vara skönt att veta att en fritidsbostad eller sommarstuga räknas som bostad när det kommer till RUT. Den mest uppdaterade informationen om RUT och ROT hittar man alltid hos Skatteverket. 

Vårda relationen över semestern – alla behöver vila

Den som svurit över en partner som försvunnit in i sommarens visserligen nödvändiga men i grunden njutbara hobbies kan alltså lugnt luta sig tillbaka och ringa in en barnvakt till sommarstugan. Man behöver inte bli låst med barnen bara för att ens bättre hälft har ett byggprojekt på gång som måste genomföras.

Det är lätt att glömma bort att det faktiskt är en arbetsuppgift att vara med barn över längre tid, hur mycket man än älskar dem. Det är inte ovanligt att förhållanden spricker under semestern just på grund av denna obalans. Sett till vad det kan kosta en såväl ekonomiskt som känslomässigt finns det all anledning att vara öppen för att ta in en barnvakt under semestern. Hen är ju trots allt avdragsgill.

Powered by Labrador CMS