ANNONS

Index är mer än bara fonder

Svenskarna är extra duktiga på att investera i fonder och gärna så kallade indexfonder, men vad är det egentligen som utgör ett index? I den här artikeln förklaras detta samtidigt som andra typer av investeringsmöjligheter i index presenteras.

Publicerad

Annons från Avatrade.se

Att 7 av 10 vuxna svenskar investerar i fonder och/eller aktier är en fantastisk siffra, som visar hur benägna vi är att sätta våra pengar i arbete. Den vanligast investeringsformen är så kallade indexfonder, men vad är index egentligen? Enkelt förklarat är ett index på börsen ett mått som visar den samlade utvecklingen för en grupp av utvalda aktier eller andra värdepapper. Syftet med ett börsindex är att ge investerare en uppfattning om hur en viss del av marknaden presterar över tid, samtidigt som det ger en möjlighet att investera i en grupp aktier på en och samma gång.

I Sverige är det mest kända börsindexet OMXS30, som följer utvecklingen för de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen, exempelvis ABB. Internationellt är index som S&P 500, som täcker de 500 största amerikanska bolagen, och FTSE 100, som speglar de 100 största företagen på Londonbörsen, några exempel på viktiga och populära index.

Så fungerar ett börsindex

Enkelt förklarat, består ett index av en sammanställning av priserna på ett antal utvalda aktier och ett beräknat genomsnittligt värde. Det här värdet förändras över tid beroende på om aktierna i indexet ökar eller minskar i värde. Genom att följa detta genomsnittliga värde kan investerare få en uppfattning om hur marknaden utvecklas. Numret som följer vissa indexfonder beskriver hur många aktier som ingår i fonden, som den tidigare nämnda Sverigefonden OMXS30.

Olika index har olika metoder för att välja vilka aktier som ska ingå. Vissa index är kapitalviktade, vilket innebär att större bolag med högre börsvärde får större betydelse i indexets rörelser. Andra index kan istället vara prisviktade, där bolagens aktiekurser avgör deras påverkan på indexet.

Därmed speglar inte ett index den exakta utvecklingen för en enskild aktie, eller ens en handfull, utan snarare en sorts översikt över hur marknadstrenderna rör sig i utvalda delar av börsen. Ett index kan också justeras över tid, till exempel genom att vissa aktier tas bort eller läggs till beroende på förändringar i marknadsvärde eller omsättning.

Flera olika investeringsmöjligheter

Den vanligaste föreställningen med index är att det endast går att investera på ett sätt, och det genom att köpa indexfonder. Även om det är en alldeles utmärkt investeringsform, som alla borde ha i sin portfölj, är det inte helt sant utan det finns andra alternativ.

Indexfonder

En indexfond är en passiv fond som följer ett specifikt börsindex, exempelvis OMXS30 eller S&P 500. Fonden investerar i de aktier som ingår i indexet, i samma proportion som deras vikt i indexet. Fördelen med indexfonder är att de ofta har lägre avgifter än aktivt förvaltade fonder eftersom det inte krävs någon aktiv förvaltning.

ETF (Exchange Traded Funds)

En ETF är lik en indexfond men handlas direkt på börsen som en aktie. Det ger investerare möjlighet att köpa och sälja ETF under hela handelsdagen till realtidspriser, till skillnad från traditionella fonder som bara prissätts en gång om dagen. ETF kan också följa ett specifikt index och erbjuder liknande fördelar som indexfonder, men med högre likviditet.

Trading

Genom tradingverktyg hos exempelvis AvaTrade, kan investerare spekulera i framtida rörelser i ett index och köpa och sälja andelar utan att behöva äga fonden före köp/sälj. Dessa instrument används ofta för att säkra andra investeringar eller för att dra nytta av kortsiktiga marknadsrörelser. Derivathandel kräver dock mer kunskap och innebär högre risk än vanliga indexfonder och ETF.

Powered by Labrador CMS