ANNONS

Så fungerar den svenska lånemarknaden idag
Svenska folket tillhör tillsammans med resten av Skandinavien till några av världens mest belånade folk och varje år så tecknar svenskarna upp sig på hundratusentals olika lån. Oavsett om man är intresserad av att samla lån, låna till en kontantinsats, eller teckna ett privatlån så finns det en del saker med den svenska lånemarknaden som är bra att känna till.
DET HÄR ÄR EN ANNONS FRÅN LOANSTER
Samtidigt så kan den svenska lånemarknaden idag vara allt annat än enkel att förstå sig på och det gäller att låntagare har koll på hur allting fungerar. Här nedanför så går vi igenom några av de viktigaste sakerna att känna till när det kommer till den svenska lånemarknaden och hur den fungerar, om man kan få lån trots låg kreditvärdighet och annat som är bra att känna till.
Vilka långivare finns det att välja bland?
För dem som inte har möjligheten att vända sig till exempelvis ett fackförbund så finns det primärt två olika typer av långivare som man kan välja att vända sig till. Den första av dessa är någon av de traditionella bankerna som alla erbjuder nuvarande och blivande kunder en lång rad olika lånemöjligheter. Detta är ett naturligt val för många och det är också ett populärt val då det sedan tidigare finns en relation med banken och många känner sig trygga med sin bank.
Samtidigt så kan man också välja att vända sig till någon av de fristående långivare som är aktiva på den svenska lånemarknaden. Dessa låneföretag har ingen relation med kunder sedan tidigare och behöver därför använda sig av annorlunda knep för att locka kunder. Det kan röra sig om allting från att erbjuda marginellt bättre räntor, till lån som är enklare att bli beviljad på jämfört med om man vänt sig till en bank.
Kreditupplysningar
Enligt svensk lagstiftning så behöver en långivare alltid genomföra en kreditupplysning innan en konsument får låna pengar. Detta görs allt som oftast genom Upplysningscentralen (UC). UC är Sveriges största kreditupplysningsföretag och ger en långivare ett underlag kring en låntagares ekonomi som sedan kan användas för att bevilja eller neka en låneansökan.
Det går också att vända sig till fristående långivare för att teckna lån utan UC. Detta betyder dock inte att det inte tas någon kreditupplysning, utan enbart att ett annat kreditupplysningsföretag används. Dessa lån är enkla att bli beviljad på, men för ofta med sig en högre ränta jämfört med om man hade använt sig av en storbank som använder sig av UC. Hos dessa långivare kan du däremot ofta söka om olika slags konsumtionslån till skillnad från bankerna som till stor del fokuserar på bostadslån, företagslån och liknande.
Så hittar man det bästa lånet
Den svenska lånemarknaden är oerhört konkurrensfylld och alla långivare tävlar om att få kunder. På grund av detta så måste låntagaren själv göra sitt bästa för att hitta ett lån som passar väl in på det som man är ute efter. Detta görs allra enklast via fristående jämförelsetjänster där man i lugn och ro kan få en överblick kring vad som finns tillgängligt och vad man har för möjligheter. Detta bör man alltid använda sig av, oavsett vilken typ av lån som man kan använda sig av.