VÄSTERÅSFÖRFATTARE. Åsa Linderborg har släppt den nya boken ”Tjabo”.
VÄSTERÅSFÖRFATTARE. Åsa Linderborg har skrivit den nya boken ”Tjabo”.

Åsa Linderborg klär av kungen i sin nya bok: ”Jag är irriterad”

Åsa Linderborg, som i Västerås är känd för sin egen uppväxtskildring, har nu synat kungen i sömmarna i den nya boken ”Tjabo”

Publicerad Senast uppdaterad

Ny bok

”Tjabo” av Åsa Linderborg är utgiven på bokförlaget Polaris. Förutom vanlig pappersbok finns boken även som ljudbok hos vissa strömningstjänster.

Åsa Linderborg är född och uppväxt i Västerås och är känd för sin uppväxtskildring ”Mig äger ingen”.

– Min bonuspappa Lasse bor kvar, så jag kommer ofta på besök. Jag blir aldrig riktigt klok på Västerås som stad, arkitekturen i centrum med det idiotiska Punkt-huset förstör så himla mycket, säger Åsa Linderborg till Västerås Tidning.

Utöver att vara kulturjournalist är Åsa Linderborg även utbildad historiker och har tidigare forskat om Socialdemokraternas historiesyn. Nu är det i stället Sveriges kung Carl XVI Gustaf som skildras i den nya boken ”Tjabo”, som fått sin titel efter kungens smeknamn. Åsa Linderborg har tidigare gjort en tv-serie på samma tema med namnet ”Kungen med två ansikten”.

– Det var många som reagerade på hur det gick till när kungen som barn blev dumskalleförklarad, att han har varit med om en god portion illa behandling.

Kungliga nazistkopplingar

Hela kungafamiljen beskrivs omgående från 1930-talet och framåt. Kungens föräldrar hade goda relationer med Nazityskland, precis som andra nära släktingar till kungafamiljen. Det är något som kungafamiljen inte har varit så öppen med, men det kan komma att ändras i framtiden.

– Jag hoppas det, eftersom kungahusets historia är Sveriges historia. Jag är inte ute efter att skämma ut kungahuset på den här punkten, jag är mest irriterad på att de slipper prata om sitt förflutna, när alla andra måste. Det tillhör deras privilegier, en folkvald statschef skulle aldrig kunna smita på det här sättet.

Vad kungen själv har för politiska åsikter och om han får lägga sig i politiken är något som återkommande debatteras.

– Det står ingenstans i grundlagen att kungen inte får prata politik, men vi förväntar oss att han inte ska göra det, eftersom han formellt sett är ”maktlös”. Men han gör ju det ändå ibland. Kungaparet har gång på gång ifrågasatt den svenska feminismen, för att ta ett exempel. Det är medierna men även allmänheten som avgör när kungen är för politisk. När han sa att man inte kan sitta och vänta på att några stekta sparvar ska flyga in i munnen, gav han sig på den svenska arbetsmoralen och indirekt socialförsäkringssystemen, då blev folk vansinniga. Men när han sa att norrmännen skulle sluta slå ihjäl sälungar, så fick han applåder. Mest intressant är hans informella politiska makt, så som det starka samarbetet med näringslivet och inte minst banden med familjen Wallenberg.

Västerås Tidnings reporter har i skrivande stund inte hunnit läsa färdigt den mer än 600 sidor långa boken. Åsa Linderborg meddelar att hon hittat mycket som förvånat henne under arbetet med boken.

– Massor, hur mycket som helst, men det får man upptäcka själv i boken.

Något hon däremot inte har fått göra är en egen personlig intervju med kungen.

– Nej, jag har aldrig fått intervjua kungen, men jag följde med kungaparet en dag i Östersund, vårvintern 2022. Då upptäckte jag att jag har samma ”lakejsjäl” i mig som Vilhelm Moberg ryade om; jag skrattade högst av alla åt kungens skämt och gjorde vad jag kunde för att både smälta in och samtidigt utmärka mig i hopp om att få möta hans blick – men det hände inte.

Nu när kungaboken är klar har Åsa Linderborg nya planer men är förtegen om vad det handlar om.

– Jag har ett hemligt projekt, mer än så säger jag inte. Det har lite med Västerås att göra, säger hon.

Powered by Labrador CMS