”En pralin fylld av fyrverkerier”. Cicilia Sedvall ser fram emot att få göra en klassiska rollen som spelats av många storheter genom historien.

Cicilia Sedvall i eftertraktad och historisk roll i höstens satsning på teatern: ”En stor ära”

Det är en av de mest eftertraktade rollerna genom historien. Bland andra har ikonen Greta Garbo gjort den. Nu är det Västmanlands Teaters egen Cicilia Sedvalls tur att porträttera ”Kameliadamen” med premiär om precis en vecka. ”Det är en sån stor ära”, säger skådespelerskan.

Publicerad

Nästa lördag 5 oktober går ridån upp för teaterns stora höstsatsning.

Premiär 5 oktober

Vad: ”Kameliadamen” 

Var: Västmanlands Teater, stora scen

När: Premiär lördag 5 oktober, spelas fram till 15 december

Längd: 2 timmar 30 minuter, inklusive paus

Ensemble i urval: Cicilia Sedvall, Bashkim Neziraj, Fedelia Malmgren Nesi, Filip Breimo, Lars Arvidson

Regissör: Ronny Danielsson 

Manus: Katrine Wiedemann, Karen-Maria Bille

Kostymdesign: Annsofi Nyberg

Biljetter: vastmanlandsteater.se

Det handlar om Alexandre Dumas den yngres roman ”Kameliadamen” (”La dame aux camélias”) från 1848, där relationer, fördomar och moraliska dilemman utforskas.

Marguerite lever ett privilegierat liv i societeten när plötsligt den unge Armand gör entré. Ska hon offra allt hon har uppnått för kärleken?

Pjäsen, som hade debut bara några år senare, har sedan legat till grund för verk som operan La Traviata och filmen Moulin Rouge och antalet uppsättningar av denna klassiker som satts upp på teatrar runt om i världen är legio. 

Den tragiska rollen Marguerite Gautier blev en av de mest eftertraktade bland skådespelerskor och har bland annat spelats av Sarah Bernhardt på scenen. Vid en filmatisering av ”Kameliadamen” 1936 var det icke helt obekanta Greta Garbo som syntes i huvudrollen.

Västerås Greta Garbo, hur låter det Cicilia Sedvall?

– Det är taget, säger aktören just på väg till nagelsalongen för att fixa den nagel som rök under gårdagens repetitioner.

Hur känns allt inför premiären nästa lördag annars?

– Lite stressigt som det brukar vara nån vecka innan premiär. Jag brukar tänka att premiärveckan börjar redan på måndag, då vill jag vara klar med både de stora, medelstora och små penseldragen så att jag kan fokusera bara på de sista pusselbitarna.

Nervöst?

– Jo, men nog är man lite nervös allt. Det är ett så stort ”bygge”.

Hur känns det att göra en roll som varit så eftertraktad och uppmärksammad under åren?

– De sista 20 åren kanske den inte har spelats jättemånga gånger så det är väl kanske inte en roll som jag har gått och tänkt på och drömt om igenom min karriär.

– Men sen när jag fick manuset så bara … wow! Att jag nu ska få göra den är en sån stor ära. Det är en fantastisk och mångfacetterad roll med så många lager och så mycket känslor.

Huvudrollerna. Cicilia Sedvall och Bashkim Neziraj. Kameliadamen har premiär på Västmanlands Teaters stora scen 5 oktober.

Den utspelar sig i Paris under mitten på 1800-talet, hur tidsenligt förmedlas känslan scenografiskt?

– Om man jämför med till exempel ”Amadeus” som var väldigt utsmyckad så är det inte lika mycket här. Det är kalare – istället lägger vi krutet på alla fantastiska kostymer, musiken och ljuset …

Redan under kulturnatten fick västeråsarna stifta bekantskap med föreställningen i form av en liten repetitionstitt.

– Det var nästan fullt i salongen, jättekul.

Varför ska västeråsarna gå och se ”Kameliadamen”? 

– För att det är ett fantastiskt hantverk med fantastiska kollegor på scenen, fyra operasångare och två livemusiker. Det är en känsla av smällkaramell, en pralin fylld av fyrverkerier som man vill ha i höstmörkret. Även för att få uppleva alla känslostormar, det kan vi som människor behöva – vi behöver bli berörda. Så bara gå!, uppmanar Cicilia ”Garbo” Sedvall.

Powered by Labrador CMS