De vill skapa en ny jultradition i Västerås
Teater borde bli en ny jultradition i Västerås, hoppas sällskapet som spelar Charles Dickens ”En julsaga” på Västerås kongress.
Regissören Johan Bark ledde i somras pjäsen ”Alice i Underlandet” på Vallby Friluftsmuseum. Nu i jul är han tillbaka i Västerås med en uppsättning av Charles Dickens ”En julsaga” på Västerås Kongress.
Västerås Tidning får en förhandstitt när teatersällskapet repar i lokalen Intiman i Västerås. Bildmässigt är det ett helt annat intryck än det som väntar på premiären. Kostymer och dekor saknas. Regissören Johan Bark håller tillsammans med skådespelarna på att spåna fram hur de ska röra sig på scenen.
Dickens ”En julsaga” är en riktig klassiker. Det finns många berättelser som handlar om skillnader mellan fattiga och rika i juletid och Dickens berättelse från 1843 betraktas som ur-sagan i den kategorin. Huvudrollen är en sur och snål affärsman vid namn Scrouge.
– Det är en fantastisk historia som fortfarande talar till oss. Sedan ska vi förvalta det, säger Mats Qviström som gör rollen som Scrouge.
– Jag såg den pjäsen när jag var liten och tycker den är häftig, säger Cecilia Säverman, som bland annat spelar Scrouges ungdomskärlek.
Medan Mats Qviström gör huvudrollen får de andra skådespelarna göra flera roller var. Repetitionerna har skett under fyra veckor, vilket de medverkande kallar för ett ”turboprojekt”.
– Det går i en rasande fart. Vi repar dag och natt, eller snudd på, säger regissören Johan Bark.
Ska passa alla åldrar
Att det är en familjeföreställning innebär att pjäsen ska passa både barn och vuxna. Den ska kunna upplevas och uppskattas på många olika sätt beroende på vem det är som tittar. Berättelsen innehåller en sorts moralisk samhällskritik samtidigt som det finns övernaturliga inslag.
Vidare innehåller föreställningen både skådespel, sång och dans. Musiken är nyskriven för den här uppsättningen.
”En julsaga” har ett samarbete med välgörenhetsorganisationen Lokala Hjälpen.
– Vi ger bort gratisbiljetter till dem som annars inte skulle ha haft råd. En del är ukrainska flyktingfamiljer, säger Ebba Malander, som är producent på Västmanlands Teater men sköter arrangemanget av pjäsen som ”en hobby”.
”En julsaga” kommer att ha tre föreställningar. Förhoppningen är att Västerås även i framtiden ska erbjudas teater vid jul.
– Jag saknar en jultradition som har med teater att göra. Det hoppas jag att det blir. Jag hoppas att vi kan ge det till västeråsarna, säger Ebba Malander.