Snigelslaktare. Johannes Wätterbäck, skapare av bloggen 'Farbror Grön', har lyckats få bukt med de flesta sniglarna i sina odlingar.
Snigelslaktare. Johannes Wätterbäck, skapare av bloggen "Farbror Grön", har lyckats få bukt med de flesta sniglarna i sina odlingar.

Farbror Grön halshugger hungriga huslösa sniglar

Johannes Wätterbäck vill utrota "mördarsnigeln"

Publicerad

Mer om mördarsniglar

Läs även om hur Johannes gjorde kaviar av mördarsniglarnas ägg, och provade den! Hittas på den här länken.

Västeråsarna Johannes Wätterbäck och Theres Lundén driver sen 2012 bloggen ”Farbror Grön” där de delar med sig av sina gröna kunskaper och sitt kretsloppstänkande. Johannes berättar här om den fruktade ”mördarsnigeln” och vad man kan göra för att slippa en invasion i trädgården.

Johannes säger att en mördarsnigel är ett slags snigel utan hus som är snabb och glupsk och käkar mycket. Det är det som gör dem så jobbiga.

– Från början sa man att de härstammade från Frankrike, men numera anses den härstamma från Spanien.

Mördarsniglar finns i olika mängder på olika ställen.

Flera fäger. Mördarsniglarna kan vara ljusbruna, mörkbruna och brandgula.
Flera fäger. Mördarsniglarna kan vara ljusbruna, mörkbruna och brandgula.

– Det är ganska lokalt, vi har inte alls haft så många sniglar i år. Vi tror att det beror på att vi har hållit efter dem rejält samt att många slogs ut under den torra sommaren 2018.

Just hur många de är spelar stor roll för hur stor skada de kan göra.

– För människor som direktsår och inte förkultiverar så kan de äta upp allt i trädgården.

Mördarsniglar är snabba

De spanska sniglarna trivs på ett fuktigt lite svalare ställe som under plankor, stenar, hinkar och jordsäckar som ligger på marken. Men hur ser man skillnad på mördarsniglar och andra sniglar?

Glupsk. Mördarsnigel.
Glupsk. Mördarsnigel.

– Man vet när man har dem hos sig. De kan vara ljusbruna, mörkbruna och brandgula. De är snabbare än andra sniglar även om de jämfört med andra organismer fortfarande rör sig med snigelfart, berättar han.

Behöver man veta om det är mördarsniglar eller ska man försöka få bort alla typer av sniglar i trädgården?

– Vinbärssnäckor och svarta skogssniglar är inte ett lika stort problem även om de visst kan moffa i sig både det ena och det andra. Men den snigel som kan jämföras med mördarsnigeln och verkligen bli ett problem är åkersnigeln, en liten snigel som kan ta sig in både här och där och ställa till mycket. När de kommer i hundratal eller tusental är det förskräckligt.

Börja utrota dem direkt

Johannes säger att man alltid vinner på att utrota en fiende på ett tidigt stadie och det snabbaste sättet, som sägs orsaka minst lidande, är att klippa av dem huvudet med en sekatör.

– En del samlar dem i frysen och låter dem komma till himmelen på det sättet. Själv rekommenderar jag sekatören eller ett hårt stampande med stöveln.

Det är inte hopplöst att bli av med dem, även om de kommer i stora mängder.

– Det går för den som inte är lat, då är allt möjligt.

Ett tips Johannes ger är att gräva om komposten till hösten.

– I oktober, november så kan du finna deras ägg i komposten och eliminera dem redan innan de ens har kläckts.

Powered by Labrador CMS