Lokalkändis. Kjell Höglund på Bankiren när det begav sig.

Nu kommer biografin om Kjell Höglund: ”Han fastnade i Västerås”

Anders Sundelin har skrivit en bok om den kultförklarade artisten och västeråsaren Kjell Höglund.

Publicerad

Kjell Höglund är i Västerås känd för att, tillsammans med sin färgstarka fru Clary, dagligen besöka krogar och uteserveringar och blev ett bekant ansikte i stadslivet.

Omslag. Ny bok om Kjell Höglund.

Kjell Höglund är född i Östersund 1945 och har bott på många olika platser i Sverige. Det kan ha varit 1991 som han spelade på jazzklubben Village i Västerås och träffade Margareta ”Maggi” Granström. Kjell flyttade in hos Maggi och kom att bo där i tio år. Maggi dog i cancer 2001 men Kjell stannade i Västerås.

– Han bodde kvar och fastnade i Västerås, säger Anders Sundelin som skrivit den nya boken.

Sin nuvarande fru Clary träffade Kjell Höglund när han gick ut från en kinarestaurang, halkade och bokstavligen föll i hennes armar. Hon kände inte till hans musik då.

Boken sträcker sig ända tillbaka till Kjell Höglunds barndom. Väldigt många personer får komma till tals och allt som funnits runtomkring Kjell Höglund omnämns.

– Vi formas ju alla av de bekantskaper, vänner och den uppväxtmiljö vi har. Men hur det påverkat Kjell vet vi inte, säger Anders Sundelin.

Kjell Höglunds första album kom 1971. Det som troligen blir hans sista kom 2006. Sångrösten är speciell. Musikaliskt spretar det annars från lågmäld akustisk gitarr till syntar och plastigt trumkomp.

– Han har hela tiden varit öppen för influenser utifrån, säger Anders Sundelin.

Textmässigt har Kjell Höglund rört sig från vänsterpolitisk samhällskritik till en sorts andligt sökande. En viktig inspiration för det senare är den danske författaren Martinus vars anhängare förenar en positiv syn på teknik och vetenskap med en tro på evigt liv. Kjell Höglunds låt ”Maskinerna är våra vänner” är ett uttryck för den filosofin. Det kanske inte alla lyssnare känner till.

– Men man kan uppenbarligen lyssna ändå, säger Anders Sundelin.

Den just nu mest strömmade låten ”Genesarets sjö” är också svår att tolka. Men det är upp till lyssnaren.

– Kjell själv har ju till och med sagt att han inte begriper den, säger Anders Sundelin.

Kjell Höglund har också sagt sig vara förbryllad över vilka människor som kommer och lyssnar på honom. Han har inte kommit underfund med vad de har gemensamt. Lyssnarna är både män och kvinnor och finns i alla åldrar.

Han tilltalar väldigt många olika sorters människor

– Han tilltalar väldigt många olika sorters människor. Det enda som förenar är Kjell Höglund, säger Anders Sundelin.

Kjell Höglund syns inte längre på krogen i Västerås. Han tillbringar numera sina dagar på ett äldreboende i Västerås. Han har svårt att gå och har ibland svårt att minnas. Han känner igen sin fru Clary men frågade ändå en gång vem hon var. Hon svarade att hon ju är hans fru.

– Vilken tur, jag hade annars tänkt fråga dig om jag fick gifta mig med dig, sa Kjell Höglund.

Powered by Labrador CMS