Ska få västeråsarna att ta ton på Mässen. Björn Carlsson, Alf Rikner och Elisabeth Odebäck fixar allsångskvällar på Västerås Officersmäss i sommar.

Premiär för Allsång på Mässen: ”En slags magi som uppstår”

”För det var en kväll i juni…” Ja, till och med juli och augusti. Ikväll är det premiär för Allsång på Mässen – Västerås Officersmäss nya koncept tillsammans med Sångcompaniet. ”Vi vill att hela Västerås ska sjunga och känna sångens enorma kraft”, säger körledare Elisabeth Odebäck och kapellmästare Alf Rikner inför onsdagens premiär.

Publicerad Senast uppdaterad

Allsång på Västerås Officersmäss

  • Allsångskvällar anordnas under tre sommarkvällar på Västerås Officersmäss med olika musikteman som svenska sommarhits, musikalmusik, ABBA och Mello-låtar.
  • Björn Carlsson och Sångcompaniet står för värdskapet och siktar på att inkludera alla åldrar och musiksmaker, med målet att alla besökare ska lämna med ett leende.

Den här faktarutan har skapats av Labrador AI och korrekturläst av en journalist.

Under tre heta sommarkvällar i juni, juli och augusti bjuder Björn Carlsson och Sångcompaniet in till allsång på Västerås Officersmäss ute på Hässlö.

– Vi kommer att ha olika teman för varje tillfälle så att alla som kommer känner att just deras genre finns med.

Vid starten ikväll klockan 18.00 (allsången börjar vid 19.30) är det svenska sommarhits som står i fokus. Senare i sommar tar bland annat musikalmusik, ABBA och Mello-låtar plats i sånghäftena.

– Att kunna ha med alla kategorier och få blandningen är det härliga. Det blir också för flera olika åldrar. Vi kan nästan garantera att man blir lycklig efter ett besök, säger Elisabeth Odebäck och Alf Rikner.

Vad är det fina med allsång, går det att sätta fingret på det?

– Det är svårt att sätta ord på det, det är en slags magi som uppstår. Det tar tag i hela själen och man blir lycklig. Det blir något stort!

Sångcompaniet har skapat magi i åtta år nu – hela tiden under parollen ”Alla kan sjunga”. Varje tisdag samlas 200 personer för att sjunga tillsammans i Ansgarskyrkan.

Det kommer att bli fantastiskt, glädjefullt och härligt på alla sätt

– Alla går därifrån lyckliga och med ett leende på läpparna. Det är en magisk känsla.

Nu lämnar Sångcompaniet sin trygga hemmaborg för att under tre kvällar inta natursköna Mässen.

– Sång tillsammans i sommarkvällen, det kan inte bli bättre. Det kommer att bli fantastiskt, glädjefullt och härligt på alla sätt, säger Elisabeth Odebäck.

– Alla vill sjunga allsång på sommaren. Är man på en vanlig konsert kanske det bara blev en minuts allsång på två låtar som man fick sjunga med i. Här är det hela tiden. Vi är otroligt noga med att lägga alla låtar i en tonart som inte är artistens utan folkets, fyller Alf Rikner i.

En av Sångcompaniets populära allsångskvällar i Ansgarskyrkan.

Att alla ska känna sig delaktiga är en ledstjärna och trogen följeslagare i allt Sångcompaniet gör.

– Vi är inte artisterna som bara vill att publiken ska gilla det vi gör på scen – vi vill att folket ska gilla det de själva gör, och de ska till slut tillsammans med oss vara artisterna.

Elisabeth Odebäck:

– Kärnan för oss är att människor som kommer får möjlighet att sjunga så mycket som möjligt under en kväll. Man ska både få sjunga kraftfullt som Björn Skifs och Tommy Körberg, likaväl som man ska få sjunga känsligt som Thomas Stenström och Marie Fredriksson. Alla ska inkluderas, det ska vara lätt att haka på.

De utlovar en minnesvärd kväll.

– Vi tror på riktigt att det här kommer att bli något som alla som är på plats kommer att minnas länge. Sångens kraft. Vi vill att hela Västerås ska sjunga! Som på Skansen fast med ännu mer allsång.

Värden Björn ”Han tog av sig sin kavaj” Carlsson ser fram emot allsångskvällarna.

– Det här blir något nytt för oss här ute. Vi har gjort det mesta i musikväg annars. Det kan ju inte bli svenskare än allsång ute i det gröna. Jag tycker att det anstår varje scen av den här digniteten att kunna erbjuda allsång.

– Sen känns det väldigt roligt att kunna hitta en lokal samarbetspartner som Sångcompaniet. Det de lyckas med varje vecka hos sig är fantastiskt. Det ska bli kul att samla folk här ute hos oss som kan få glädjas åt att få sjunga tillsammans.

”Allsång på Mässen hålls tre onsdagskvällar efter ikväll även 31 juli och 28 augusti. 

För mer info och biljetter, se Tickster.

Powered by Labrador CMS