”Barnkammare för band”. Elvira och Klara Tapper och Björn Leander på kontrabas i bakgrunden.

Premiär i morgon för jamsessions – här kan nya musikaliska möten skapas och nya band bildas

I morgon söndag sjösätter Jazzens Vänner en musikalisk nyhet i Västerås – jamsessions. Spelplats: på Café Mosaic.

Publicerad Senast uppdaterad

Jazzens Vänner har genom Grannskapsinitiativet fått ekonomiskt stöd för att starta detta nya och spännande projekt, berättar ordföranden Björn Leander i ett mejl till nöjesredaktionen. Och förklarar närmare:

Musiker träffas och spelar ihop för första gången, och om tycke uppstår kanske det också bildas en konstellation

Björn Leander

“En jamsession är lite av en barnkammare för band – musiker träffas och spelar ihop för första gången, och om tycke uppstår kanske det också bildas en konstellation som fortsätter spela ihop”.

Projektet syftar till att skapa en plattform där musiker av alla slag – från professionella till elever på kulturskolor och universitet – kan mötas och spela tillsammans. Dessa jamsessioner är öppna för alla och erbjuder en möjlighet att uppleva jazzens magi på nära håll.

En jamsession är ett tillfälle där musiker spontant träffas för att spela och improvisera tillsammans, utan förberedelser. Detta skapar nya musikaliska möten och upplevelser för både musiker och publik. Det är en chans att knyta nya kontakter över genre- och generationsgränser och spela med nya medmusiker, förklarar Leander vidare.

Ett av syftena med projektet är att bjuda in och tillgängliggöra sessionerna även för ungdomar från länets kulturskolor och närliggande folkhögskolor. För att underlätta detta finns för varje tillfälle en utsedd jamledare som fungerar som kvällens ”projektledare”. Jamledaren ser till att lämpliga grupper sätts ihop för varje låt, att stämningen är god och välkomnande, och att det blir en bra variation på låtvalet.

Under den första jamsessionen nu på söndag 27 oktober från klockan 17.00 är det Madelene Joelsson som leder jammet.

”Jag och projektgruppen skapar en trygg och välkomnande atmosfär där alla kan uttrycka sig fritt. Jammet fokuserar på sprallig kreativitet och möten mellan människor – i det spontana lyser jazzens själ som starkast”, säger hon.

Andra sessionen blir 8 december.

”Sedan hoppas vi kunna genomföra jamsessioner månadsvis under våren”, säger Björn Leander.

Powered by Labrador CMS