Rapport från ett seniort föredrag. Erik Jersenius föreläste om Sture Källberg.
Rapport från ett seniort föredrag. Erik Jersenius föreläste om Sture Källberg.

Sture Källbergs skildring av Västerås fortsätter att fascinera

Boken "Rapport från medelsvensk stad: Västerås" från 1969 uppmärksammades på en uppskattad föreläsning

Publicerad Senast uppdaterad
Allmänning. Boken, som nu är eftertraktad på andrahandsmarknaden, finns dock gratis att låna på biblioteket.
Allmänning. Boken, som nu är eftertraktad på andrahandsmarknaden, finns dock gratis att låna på biblioteket.

Måndagen den 17 februari hade Senioruniversitetet bjudit in Erik Jersenius, kulturredaktör på tidningen Fokus, att föreläsa om författaren och journalisten Sture Källberg som fyller 97 år i år. Erik Jersenius säger att Sture Källberg är "väldigt klar" men inte har hälsan att själv hålla föreläsningar.

Sture Källberg växer upp i Kärrbo och är son till en lantbrukare. Efter studier på Tärna folkhögskola vill Sture Källberg röra på sig. Han hamnar på Västkusten där han arbetar som journalist men senare bland annat som varvsarbetare. Sture Källberg blir också aktiv kommunist. 

Sture Källberg börjar sedan skriva för kommunistiska tidningar och besöker Ungern och Kina där han möter den kommunistiska rörelsen. Han tycker inte om det han ser.

Tillbaka i Sverige lämnar Sture Källberg kommunismen. Han fortsätter därefter som fri vänsterintellektuell och förespråkar reformsocialism.

– Han vill införa socialismen på demokratisk väg genom reformer, säger Erik Jersenius.

Skildrar moderniseringen av Sverige   

Det är vid den här tiden som Sture Källberg skriver den bok han är mest känd för, ”Rapport från medelsvensk stad: Västerås”, utgiven 1969.

Boken har samma form som andra rapportböcker utgivna vid samma tid. Platsen, i det här fallet Västerås, skildras genom intervjuer med olika personer. Journalisten är helt osynlig i texten. Inga frågor skrivs ut. Inga av journalistens egna synpunkter eller beskrivningar syns. Formmässigt är det som att den intervjuade personen själv berättar alltsammans direkt inför läsaren. 

"Det tog sju månader att göra intervjuerna. De inblandade fann sig tålmodigt i att jag antecknade alltihop för hand. Det gjorde jag därför att skriven text är lättare att överblicka", står det i bokens förord. 

De tolv intervjuade är i åldrarna "Pensionärer", " Mitt i livet" och "Unga". Därmed skildrar boken inte bara Västerås 1969 utan ända från sent 1800-tal och framåt.

En av de intervjuade pensionärerna berättar att när han var grabb gick åkrarna ända fram till Stora gatan och Pilgatan i nuvarande centrala stan. Vasagatan nedanför Kyrkbacken var gurkland. Nu går i stället industrin på högvarv, allting växer och förändras snabbt

Det blir så småningom 1 200 sidor anteckningar och "nästan lika många koppar kaffe". Under tiden Sture Källberg samlar materialet får han hjälp av kommunens kulturnämnd att betala hyran.

Resultatet är en ambitiös men lättläst bok på 252 sidor. Sture Källberg lyckas genom sin Västeråsskildring fånga moderniseringen av hela Sverige.

– Sverige går från att vara ett bondesamhälle till ett av de mest moderna länderna i världen på 1960-talet, säger Erik Jersenius.

”Rapport från medelsvensk stad: Västerås” ska i dag vara en eftertraktad bok som kan säljas för 1 000 kronor och uppåt på andrahandsmarknaden.

– Så tänk på att ni inte släpper ifrån er den för lättvindigt, säger Erik Jersenius.

  

Rapport från ett välbesökt föredrag. Erik Jersenius föreläste om Sture Källberg.
Fick frågor. Erik Jersenius fick mycket respons från publiken vid sitt föredrag om Sture Källberg.
Powered by Labrador CMS