Johan Sjöqvist, köksmästare på K9 siktar på enklare, renare och tydligare smaker i sin matlagning. Foto: Helena Andersson

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.

Publicerad

Fakta: Johan Sjöqvist

Ålder: 40 år

Familj: Fru och tre barn

Bor: Lillhamra

Gör: Vd och köksmästare på Kajplats 9

Intressen: Träna och jag gillar naturen och att fiska

Västerås Tidning träffade vd och köksmästare Johan Sjöqvist som tillsammans med sina kompanjoner Oscar Ljungqvist, Patrik Sahlin och Jonnie Rangse även driver restaurang Piazza di Spagna och festvåningen Piccolo.

– 2012, när jag jobbade som köksmästare i Stockholm så fick jag frågan om jag ville vara med på ett nytt spännande projekt tillsammans med de dåvarande ägarna av Frank. Jag blev väldigt nyfiken och eftersom det alltid varit en dröm att äga och driva en restaurang ända sen jag var liten så tvekade jag inte.

Inriktningen var ganska logiskt eftersom lokalen, gamla Tullhuset, ligger alldeles vid vattnet och det då inte fanns någon restaurang inriktad mot just fisk och skaldjur i Västerås.

– Så det föll sig ganska naturligt säger Johan Sjöqvist.

Redan från starten hade K9 många gäster och Johan säger att köerna ringlade sig långa och att det var en utmaning i starten men att de gjorde sitt yttersta.

Om man pratar säsong har Kajplats 9 ungefär 70 platser vintertid.

Dessutom finns en festvåningen där de kan ta emot ytterligare 75 personer. På sommaren tillkommer platser för cirka 85-90 matgäster på uteserveringen, samt en stor bardel där de även serverar en barmeny.

– Dessutom så har vi det nya glassprojektet med vår egentillverkade glass, där en massa folk också kan sitta, så det är många gäster som får plats under högsäsong, säger han.

Även om K9 är inriktad på fisk och skaldjur serverar man även kött som råbiff, Wallenbergare och charkplanka och för de minsta finns köttbullar och pannkakor.

– Vi har våra klassiker som alltid finns på menyn som till exempel rimlax, strömming och vår populära fiskgryta men sen anpassar vi efter säsong.

Brasseriet Kajplats 9 ligger fint beläget vid Tullhuskajen ett stenkast från Mälaren. Foto: Helena Andersson

För att stötta de svenska bönderna och arbeta mer klimatsmart har man på K9 bestämt att man bara använder sig av svenskt protein, helst från närområdet.

– Det är ju svårt med grönsaker vintertid, det går ju inte, men vårt ledord har alltid varit bra råvaror.

Som köksmästare säger Johan om sig själv att ju äldre han blir desto enklare, renare och tydligare smaker vill han ha.

– Jag sätter större fokus på råvarans kvalitét. Köper man till exempel en bra kyckling så behöver man kanske inte hålla på med att glacea och krydda mycket utan man kan låta kycklingen smaka bra kyckling. Nu är jag mer inne på att förädla än att experimentera.

Den röda tråden som går igenom hela K9:s tanke är kvalitetsmedvetenhet.

– Vi vill leverera en god service och vi lagar allt med omtanke om råvaran. Inte så knepig mat, ganska enkel men med stort fokus på råvaror och smaker, man ska få det man betalar för som gäst.

Avslutningsvis, vilken maträtt är hans egen favoriträtt?

– Jag blir väldigt lycklig när den vita sparrisen kommer, vit sparris och hollandaise gör mig glad. Men det finns inga dåliga maträtter, kanske sämre tillagade men varje rätt kan vara god.

K9:s uppskattade mörka filmjölksbröd. Foto: Helena Andersson

Mörkt filmjölksbröd

Johan Sjöqvist har valt att dela med sig av Kajplats 9:s mörka bröd som de alltid serverar i sin brödkorg.

– Brödet brukar vara uppskattat och många frågar efter receptet, säger han.

Mörkt filmjölksbröd

✔ 5 dl vetemjöl

✔ 4 dl rågsikt

✔ 2 dl grahamsmjöl

✔ 1,5 dl vetekli

✔ 1,5 dl ljus sirap

✔ 0,5 dl bikarbonat

✔ 1 msk salt

✔ 1 l filmjölk

Väg upp allt i en bunke och blanda till en jämn smet med slev eller i matberedare. Fördela ut i 2 stycken smorda limpformar och baka i ugn på 175 grader i ca 30 - 40 minuter tills limpan nått en innertemperatur på 98 grader. Stjälp upp limporna på ett ugnsgaller och låt svalna under en handduk.

Fakta: Johan Sjöqvist

Ålder: 40 år

Familj: Fru och tre barn

Bor: Lillhamra

Gör: Vd och köksmästare på Kajplats 9

Intressen: Träna och jag gillar naturen och att fiska

Mörkt filmjölksbröd

Johan Sjöqvist har valt att dela med sig av Kajplats 9:s mörka bröd som de alltid serverar i sin brödkorg.

– Brödet brukar vara uppskattat och många frågar efter receptet, säger han.

Mörkt filmjölksbröd

✔ 5 dl vetemjöl

✔ 4 dl rågsikt

✔ 2 dl grahamsmjöl

✔ 1,5 dl vetekli

✔ 1,5 dl ljus sirap

✔ 0,5 dl bikarbonat

✔ 1 msk salt

✔ 1 l filmjölk

Väg upp allt i en bunke och blanda till en jämn smet med slev eller i matberedare. Fördela ut i 2 stycken smorda limpformar och baka i ugn på 175 grader i ca 30 - 40 minuter tills limpan nått en innertemperatur på 98 grader. Stjälp upp limporna på ett ugnsgaller och låt svalna under en handduk.

Powered by Labrador CMS