Nyöppning av anrika Di Spagna
1976 slogs portarna upp för restaurang Di Spagna första gången. Nu, 42 år senare, har nya ägare tagit över, renoverat och öppnar den anrika restaurangen igen.
1976 slogs portarna upp för restaurang Di Spagna första gången. Nu, 42 år senare, har nya ägare tagit över, renoverat och öppnar den anrika restaurangen igen.
Från och med den här helgen är anrika Piazza Di Spagna återigen öppet igen. Nya ägarna
Oscar Ljunqvist, Johan Sjöqvist och Jonnie Rangse, som sedan tidigare driver restaurangen Kajplats 9 i hamnen, såg en möjlighet att utveckla den anrika restaurangen.
– Di Spagna är Västerås mest anrika krog och vi tog chansen att förvalta den genom att sätta vår egen prägel på restaurangen, berättar Johan Sjöqvist.
Känslan bevarad
Den som besökte Di Spagna under de tidiga åren kommer att känna igen sig i den nyöppnade restaurangen.
– Man vet hur mycket folk förväntar sig och det känns som alla väntar med spänning. Vi har försökt att bevara det mesta sen tidigare, framför allt känslan som finns här. Till exempel har vi tagit fram originalgolvet från 1976 och renoverat de gamla stolarna. Sen ser det såklart lite modernare ut, berättar Daniel Hübinette som är koordinator på Di Spagna och Kajplats 9.
Tittat i gamla menyer
Även maten som serveras idag har tagit inspiration av menyerna som fanns i slutet av 70-talet.
– Självklart har vi tagit maten in i 2018, men vi har även tittat i gamla menyer, bland annat i den allra första menyn. Många rätter är tagna rakt ifrån den, men omgjorda, säger Daniel Hübinette.
Europeiskt brasserie
Pizza och pasta kommer finnas på menyn, rätter som många förknippar med Italien. Men Daniel Hübinette poängterar att inriktningen är att vara ett europeiskt brasserie och därför vill man inte begränsa sig, utan hämtar matinspiration från hela Europa.
Även menyerna i sig har hämtat inspiration från 1976, där man scannat in och använt de faktiskta illustrationerna från den tiden.
Om man ska tala om en större förändring så handlar det om att man numera har en bar.
Det är en ganska viktig del. Vi vill vara ett europeiskt brasserie, och var du än är i Europa och kommer in på ett brasserie, så finns en bardel, säger Daniel Hübinette.