Slakteriområdet firar 100 år i dagarna tre med matfestival och aktiviteter
Slakteriområdet i Västerås fyller 100 år. Det firas storslaget och smakfullt 28–30 september med en stor matfestival och aktiviteter för både barn och vuxna.
Historien om slakteriområdet lyder i korta ordalag så här. 1918 startades ett Elektrolytverk som stängde 1919 och under 30-talet drevs Saluhallen Slakteriet av en andelsslakteriförening. Man drev sina egna butiker, butiksbussar och 1952 byggdes storkök och kontor. 1971 och framåt drevs området från och till utav olika företag och till slut valde man att lägga ner verksamheten 1990. Några år senare gick lokalerna till Västerås stad.
I december 2013 slogs portarna upp till efterlängtade nya Saluhallen Slakteriet.
– Vi på JSG Fastigheter tog över Saluhallen från Västerås stad redan 2009. Vår vision var att väcka detta område och att få till en mötesplats för entreprenörsföretag. I december startades dotterbolaget Saluhallen Slakteriet som idag är en av ca 70 företag i området. 2016 köptes området av Fastbro AB som tagit över jobbet med att vårda och utveckla andelsslakteriet, sägerGreger Johansson, projektledare för Saluhallen Slakteriet, i ett pressmeddelande.
Han fortsätter:
– Syftet med vårt 100-årsjubileum är att hylla historien bakom området för att påvisa vilken utveckling slakteriområdet haft. Dessutom vill vi ge chansen till områdets duktiga företag och entreprenörer att få visa upp sig inför tusentals gäster.
Ett tjugotal företag, med stor variation, kommer att hålla i olika aktiviteter där man får testa allt ifrån framtidens fordon till att äta sig igenom matfestivalen Street Food Västerås. Senaste gången besöktes evenemanget av över 6 000 gäster och är tillbaka under slakteriområdets 100 års-jubileum som blir till ensamlingsplats för alla – familjer, vänner, äldre och yngre generationer.
– Vi ser fram emot Street Food Västerås, då de senaste två tillfällena har varit stora succéer, något vi är extra stolta över. Denna gång blir det dubbelt upp då det är sista eventet för i år. Vi har breddat utbudet av food trucks och man får möjligheten att testa maten under två dagar. Vi firar de 100 åren med massvis av mat och bra stämning, säger Joe Morris, initiativtagare för Street Food, i pressmeddelandet.